Al Qaida begint concurrentieoorlog
Alles wijst erop dat de aanslag op het Radisson-hotel in de hoofdstad van Mali het werk is van een Al Qaida-groep. Aanhangers van de terreurbeweging laten zien dat ze na de IS-aanslagen in Parijs ook nog steeds internationale aanvallen kunnen uitvoeren. 'IS kan veel van ons leren.'
In Bamako hield een zwaarbewapend commando urenlang meer dan honderd mensen gegijzeld. Met de steun van Amerikaanse en Franse experts konden Malinese troepen de gijzelaars bevrijden. De aanslag kostte het leven aan minstens 27 mensen, onder wie een 39-jarige Belg.
Het Radisson-hotel geldt als een uitgesproken internationaal doelwit. Het is de plaats waar diplomaten, VN-verantwoordelijken en ngo'ers verblijven, en de vaste stek van Air France-piloten.
Zegebulletins
De aanval is opgeëist door Al Mourabitoun, een terreurbeweging die vooral actief is in het noorden van Mali en banden heeft met Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM). De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian zegt dat Mokhtar Belmokhtar, de eenogige leider van de groepering, "zonder twijfel betrokken is bij de actie". Experts zijn daar nog niet helemaal uit. Wel wijzen zij erop dat vele Al Qaida-leiders via sociale media zegebulletins de wereld instuurden, pochend over het feit dat ze de internationale media in hun greep hielden. Daarbij viel op dat de terreuraanhangers bijzonder trots zijn op het feit dat ook Al Qaida, en niet enkel IS, de capaciteit heeft om grote aanslagen te plegen.
Rita Katz, directeur van de SITE Intelligence Group,die extremisme op het internet onderzoekt, wijst op een aantal tweets die dat duidelijk maken. 'IS kan nog veel van ons leren. Moge Allah de aanvallers de kracht geven om steeds meer te doden.' Experts als Katz vrezen met andere woorden dat er sinds de aanslagen in Parijs een bloedige concurrentiestrijd is uitgebroken tussen de grootste internationale terreurbewegingen van het moment.
Die krachtmeting was trouwens ook binnen Al Mourabitoun aan de gang. In mei 2015 probeerde IS de leiders van deze beweging aan zich te binden. Er werd een audioboodschap de wereld ingestuurd om dat aan te kondigen. Na wat verwarring konden Al Qaida-leiders verklaren dat de overname mislukt was en dat Mali hun actieterrein bleef.
Het noorden van dat land is al sinds 2012 een oorlogsregio. Islamitische militanten veroverden eerst het noorden en het centrum en rukten vervolgens op naar hoofdstad Bamako. Het offensief kwam een jaar later tot stilstand na een grootschalige militaire tussenkomst van Frankrijk. Daarna begonnen de islamisten een guerrillaoorlog die vooral gericht is tegen VN-blauwhelmen en Malinese militairen.
België heeft tachtig militairen in het land, die in het kader van een EU-missie een trainingskamp van het Malinese leger beschermen. De Belgen zijn gestationeerd in kamp Koulikoro, in een regio die als relatief veilig wordt beschouwd.
Bron: De Morgen,
http://www.demorgen.be/buitenland/a...orlog-bd303e84/
Datum: 21/11/2015
Eigen mening: Het feit dat er een concurrentiestrijd is uitgebroken tussen de grootste internationale terreurbewegingen van het moment wijst er op dat we nog meer terroristische aanvallen mogen verwachten. Mochten de twee terreurbewegingen nu een oorlog onder elkaar beginnen zouden ze elkaar kunnen vernietigen en het zo eenvoudiger maken om de twee terreurbewegingen op te doeken. Momenteel gaat alle aandacht naar IS en dus kwam deze terreuraanval van Al Qaida uit het niets. Nu zal men rekening moeten houden met beide terreurbewegingen.