ANTWERPEN - Er dient zich in de Antwerpse haven een industrieel megaproject aan, goed voor een investering van 3,7 miljard euro en 900 jobs. Dat maakte Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) maandagavond bekend.
In de Antwerpse haven komt aan het Delwaidedok op de Rechterscheldeoever mogelijk een ‘waste-to-chemicalsfabriek’ van de Saudische vennootschap Energy Recovery Systems, een investering van naar schatting 3,7 miljard euro, die 900 jobs kan opleveren. De raad van bestuur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen sprak - op basis van een marktbevraging - maandag diens voorkeur uit om met dit bedrijf onderhandelingen op te starten om de zuidelijke kant van het Delwaidedok na het vertrek van rederij MSC naar de andere Scheldeoever op te vullen.
Als het project - 150 hectare groot en naar schatting goed voor 3,7 miljard euro - wordt gerealiseerd, zal Antwerpen volgens het stadsbestuur meteen de grootste 'waste-to-chemicalssite' ter wereld hebben. Op de site zal afval worden omgezet in ammoniak en ureum via vergassingstechnologie. 'Een investering van deze omvang in een volledig nieuwe productiesite binnen de petrochemische cluster zou de positie van de haven versterken. Door in te zetten op het verduurzamen van de economische activiteit in de haven kunnen we Antwerpen nog beter op de kaart zetten als belangrijke en toekomstgerichte speler in de chemiesector', stelt De Wever.
Van de 900 verwachte jobs zijn er naar verluidt 750 bestemd zijn voor technische basisprofielen. 140 jobs zouden geen diplomavereiste kennen. 'Dit is het soort van projecten dat Antwerpen nodig heeft om in te zetten op jobcreatie. Ik kan dat alleen toejuichen', aldus de burgemeester nog.
ERS: 'Verheugd'
In een eerste reactie zegt Energy Recovery Systems, dat in Jeddah in Saoedi-Arabië gevestigd is, 'verheugd' te zijn dat de Antwerpse havenautoriteiten haar als voorkeurskandidaat hebben weerhouden voor het opstarten van concessieonderhandelingen voor een terrein in het Delwaidedok.
'Het 150 hectare groot terrein zal door ERS gebruikt worden voor de bouw van een nieuwe productie-eenheid van groene ammoniak en groene ureum, goed voor een investering van maar liefst 3,7 miljard euro', bevestigt het ook bedrijf zelf, dat meteen zijn dank uitspreekt tegenover het Antwerpse Havenbedrijf.
Bron:
http://www.nieuwsblad.be
Eigen mening: Het is heel goed dat er buitenlandse investeerders geïnteresseerd zijn om te investeren in de haven van Antwerpen, dit komt altijd de Belgische economie ten goede. Een Saudische vennootschap “Energy Recovery Systems” zou graag een Chemisch bedrijf opstarten in de haven van Antwerpen. De Antwerpse haven is zeer sterk op het vlak van petrochemie, dit is een van de redenen waarom het bedrijf contact opzoekt met deze regio. Door de mogelijke toevoeging van dit bedrijf, kan de Antwerpse haven wereldwijd nog een grotere rol gaan spelen in deze industrie. Ook komen er mogelijk vele jobs open door de komst van dit bedrijf, wat dus zeer goed is. De investering van 3.7 miljard euro zal werk leveren over heel het land, zowel in de Havenindustrie als in de bouwindustrie. We mogen Saudi Arabië dus zeer dankbaar zijn met de interesse in onze Antwerpse haven.