Wereldpers noemt België een "terreurnest": bloedbad voor Parijs, blamage voor België
De steeds groter wordende link tussen de aanslagen in Parijs en ons land doen ook internationaal de wenkbrauwen fronsen. De Fransen hebben ons land intussen omgedoopt tot 'de hoofdstad van het Europees jihadisme'. En ook de koppen van andere buitenlandse kranten liegen er niet om. Deze verschrikkelijke terreuraanslagen? Een bloedbad voor Parijs, een blamage voor België.
Waarom Molenbeek?
Het feit dat er "bijna elke keer een link is" met Molenbeek, is volgens premier Charles Michel een "gigantisch probleem". Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon heeft al laten verstaan dat "we de zaak niet onder controle hebben in Molenbeek", en dat hij van plan is om "Molenbeek op te kuisen".
"De sociologische samenstelling van Molenbeek speelt wellicht een rol bij het probleem: het is een van de armste en jongste gemeenten van het land", zegt politicoloog Dave Sinardet. "Je hebt er ook in bepaalde wijken ghettovorming met veel allochtonen die heel dicht op mekaar leven. Dat het beleid daar verkeerd mee is omgegaan, lijkt mij te kloppen."
"De vroegere burgemeester Philippe Moureaux (PS) gaf in zowat al zijn publieke verklaringen blijk van een onderschatting van de samenlevingsproblemen. Ook het probleem van radicalisering lijkt hij onderschat te hebben. Elk signaal van problemen deed hij af als kritiek op de multiculturele samenleving. Anderzijds moet je toch ook rekening houden met het feit dat er naast Moureaux nog andere, van andere partijen die in de meerderheid zaten, waren die destijds niet (genoeg) ingegrepen hebben."
"De situatie is in ieder geval erg complex", zegt hij. "Velen zijn nu geneigd enkel hun eigen waarheden te projecteren op de situatie, maar voor simpele verklaringen en antwoorden is ze veel te ernstig."
"Een beleidsmaatregel die in de ene wijk werkt, levert misschien niet het gewenste resultaat op in een andere wijk. Soms helpt preventie, soms helpt alleen repressie", voegt politicoloog Pierre Vercauteren toe. Wat de uitspraak van minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken (N-VA) betreft dat hij grote schoonmaak wil houden in Molenbeek, denkt Vercauteren dat het evengoed om stoerdoenerij gaat dan wel de wil uitdrukt om komaf te maken met het probleem. "Laten we de verwachtingen niet te hoog spannen."
"Aantal vertrekkers naar Syrië daalt enkel in het Brusselse niet"
In tegenstelling tot de andere regio's, daalt het aantal mensen uit het Brusselse dat naar Syrië vertrekt om daar te gaan vechten niet. Mede daarom is het belangrijk om te focussen op Sint-Jans-Molenbeek. Zo reageerde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vandaag in Parijs op het nieuws dat er een specifiek plan van aanpak wordt uitgewerkt voor de Brusselse gemeente.
"We merken dat er in Molenbeek veel filières aanwezig zijn", aldus Jambon. "Bovendien daalt het aantal vertrekkers vanuit Vlaanderen en Wallonië systematisch, terwijl uit Molenbeek mensen blijven vertrekken. Daarom gaan we, in samenwerking met en op vraag van de politie, extra focussen op Molenbeek." Wat dat plan juist inhoudt, kon Jambon nog niet meedelen.
De aankondiging dat er een specifiek plan zal worden uitgewerkt, deed Jambon vandaag samen met premier Charles Michel (MR) en de commissaris-generaal van de federale politie Catherine De Bolle in het één-programma De Zevende Dag. Toen benadrukte de minister dat er jarenlang te laks is omgegaan met de situatie in Molenbeek en dat er daarom een tandje moet worden bijgestoken. "We gaan proberen de situatie onder controle te krijgen", klonk het.
Eigen mening:
Ik vind dat het zo precies klinkt dat België het gedaan het. Maar dat is totaal niet waar, het is gewoon toevallig dat deze toeristen hebben besloten om hier hun aanslag voor te bereiden terwijl dat dus evengoed bv. In Duitsland kon zijn. Wij hebben nu gewoon de pech gehad. We hadden inderdaad beter moeten opletten bij de komst van de vluchtelingen, maar iedereen kan dit overkomen. We zien niet alles. Ik hoop gewoon dat dit alles van de ISIS eindelijk stopt!
|