Enkele post bekijken
  #1  
Oud 14th November 2015, 00:43
Ben.P*eters Ben.P*eters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Ranst
Posts: 54
70 miljoen telefoongesprekken van gevangenen gehackt

70 miljoen telefoongesprekken van gevangenen gehackt

Het Amerikaanse onderzoeksjournalistencollectief The Intercept heeft de hacking van 70 miljoen telefoongesprekken van Amerikaanse gevangenen aan het licht gebracht. Het gaat om gegevens die door het Amerikaanse telecombedrijf Securus opgenomen en opgeslagen werden. Ook geheime gesprekken tussen advocaat en gevangene werden opgenomen en opgeslagen.
The Intercept is het journalistiek collectief dat gedragen wordt door Pulitzer Prize-winnaar Glenn Greenwald, de man die de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden mee naar buiten bracht. Via een anonieme bron kreeg The Intercept inzage in de gegevens van 70 miljoen gesprekken die gevoerd werden door gevangenen met de buitenwereld via Securus, een telecombedrijf dat instaat voor die communicatie in meer dan 2.200 Amerikaanse strafinstellingen.

Advocaten

Dat bedrijf beloofde strikte veiligheid van die gegevens al doen deze onthullingen alleszins anders vermoeden. The Intercept kreeg de gegevens in handen van 70 miljoen telefoongesprekken gevoerd tussen december 2011 en de lente van 2014 door 63.000 gevangenen. Maar wat volgens de journalisten erger is, zijn de minstens 14.000 opnames van telefoongesprekken tussen gedetineerden en hun advocaten.
In de VS worden telefoongesprekken tussen de gevangenis en de buitenwereld opgenomen en opgeslagen. Redenen hiervoor zijn het voorkomen van ontsnappingen en opstanden, het onder druk zetten van getuigen, etc.

Beschermd
Maar die gesprekken tussen advocaat en cliënt zijn beschermd volgens het zesde amendement in de Amerikaanse grondwet en mogen bijgevolg niet opgenomen en zeker niet opgeslagen worden, omdat dit een eerlijke rechtsgang in de weg staat. Het aantal gesprekken ligt volgens The Intercept bovendien hoger dan 14.000, want mobiele nummers werden niet opgenomen in het onderzoek.

“Grootste inbreuk”
Volgens David Fathi, voorzitter van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU’s National Prison Project, gaat het om de “grootste inbreuk op het advocaat-cliënt privilege in de moderne Amerikaanse geschiedenis en dat is zeker iets om ons zorgen om te maken (...) Heel wat rechten van gevangenen zijn beperkt door hun straf of gevangenschap, maar de bescherming van het privilege tussen advocaat en cliënt is dat niet”, zegt Fathi.

Bron: De Standaard, 13 november 2015, 20:59,
70 miljoen telefoongesprekken van gevangenen gehackt

Mening:
Privacy is een recht dat volgens mij serieus genomen moet worden, zowel in België als in de Verenigde Staten. Daarom vind ik het ongelofelijk dat dit is kunnen gebeuren. Al zijn de slachtoffers gevangenen, dat maakt van de gebeurtenis niet iets positiefs. Het gesprek gaat mogelijk over vertrouwelijke gesprekken tussen advocaat en cliënt over de zaak van de gedetineerde. Dit had in geen geval mogen gebeuren, aangezien dit informatie is die nadelig kan zijn voor de gevangene en zijn rechtszaak. Privacy lijkt momenteel meer een "optioneel recht" te zijn in plaats van een recht dat gerespecteerd moet worden. Daarmee bedoel ik dat bedrijven en staatsinstanties meer en meer lijken te kiezen wanneer zij nu juist je privacy mogen schenden, zonder dat er daadwerkelijk gevolgen zijn voor die instanties. Ik schrik eigenlijk het meest van de schending bij gevangenen. Ik begrijp dat de gesprekken die verlopen tussen bezoekers en de gevangenen opgenomen worden voor het geval dat er iets zou gebeuren met de gevangene is kwestie. Zo is er altijd een referentiekader naar wat er allemaal omging rondom de gevangene. Deze regel werkt echter niet wanneer het gaat over advocaat-cliëntgesprekken. Hierbij geldt de geheimhouding van de advocaat nog steeds, er is namelijk een vertrouwensomgeving aanwezig. Als een bedrijf dit dan in handen krijgt, kan er met die informatie schade toegebracht worden aan de integriteit van de rechtszaak van desbetreffende gedetineerde. De Verenigde Staten begeeft zich weer op gevaarlijk gebied met toestanden vergelijkbaar met de NSA-affaire en de klokkenluider Edward Snowden.
Met citaat antwoorden