In Malta hebben de leiders van de Europse Unie en van Afrika een akkoord bereikt over 'het verkeer in de twee richtingen': van Afrika naar Europa en omgekeerd.
De leiders van de Europese Unie en van Afrika, die in de Maltese hoofdstad Valletta bijeen waren, zijn een actieplan overeengekomen om de strijd met de illegale migratie aan te binden en hun onderlinge samenwerking te verbeteren. Tegen eind 2016 moet het plan helemaal geïmplementeerd zijn. De EU toont zich bereid meer in te zetten op vrijwillige terugkeer.
De top werd in april van dit jaar aangekondigd, toen de meeste migranten die richting Europa trokken nog uit Afrika afkomstig waren en via de Middellandse Zee reisden. Intussen is er in een Europa een heuse vluchtelingencrisis losgebarsten en is de Westelijke Balkanroute de belangrijkste toegangsweg naar de EU geworden. Omdat migratie vanuit Afrika 'structureel' is, blijft de Valletta-top relevant, betoogden Europese diplomaten de voorbije dagen. Dat Europa en Afrika een gezamenlijk actieplan overeengekomen zijn, is volgens eerste minister Joseph Muscat van Malta, de gastheer van de top, dan ook een 'eerste, zeer belangrijke stap voorwaarts'. Er werd een akkoord bereikt over 'het verkeer in de twee richtingen': van Afrika naar Europa en omgekeerd.
Bewustmakingscampagnes
Op de top wilde Europa de Afrikaanse landen op hun verantwoordelijkheid wijzen. De nadruk moest komen te liggen op het terugkeerbeleid en de heropname van migranten van wie de asielaanvraag afgewezen is. Op vraag van de Afrikaanse leiders is de nadruk uiteindelijk op vrijwillige terugkeer komen te liggen - een mogelijkheid die ook in België al geboden wordt aan migranten.
De strijd met de mensenhandelaars wordt verder opgedreven. Er zullen onder meer bewustmakingscampagnes worden georganiseerd in de herkomst- en transitlanden om de bevolking bewust te maken van de gevaren van een tocht in de handen van smokkelaars. In Niger zal een pilootproject worden opgezet om mensenhandelaars rechtstreeks aan te pakken. Als dat efficiënt blijkt, kan het in andere landen worden herhaald.
Studiebeurzen
De Europese landen tonen zich bereid het aantal studie- en onderzoeksbeurzen voor Afrikaanse studenten en wetenschappers te verdubbelen. Europese landen die dat willen, kunnen met pilootprojecten legale migratie stimuleren.
Het veelbesproken Trust Fund voor Afrika raakt intussen maar moeilijk gevuld. De Europese Commissie wil dat haar eigen bijdrage van 1,8 miljard euro verdubbeld wordt met bijdragen van de lidstaten, maar die doelstelling is nog lang niet gehaald. België heeft een inspanning van 10 miljoen euro aangekondigd, Frankrijk stort 30 miljoen in het fonds. Donderdagmiddag stond de teller van nationale bijdragen op 78 miljoen euro.
Bron:
http://www.knack.be/nieuws/wereld/e...mal-624991.html
Europa en Afrika sluiten migratieakkoord. (2015, 11 13). Knack.
Eigen mening:
Persoonlijk denk ik dat dit artikel een perfect voorbeeld is van hoever de internationale politiek achterstaat op de reële actualiteit. Het is en blijft positief dat er nu een beter contact tussen Europa en Afrika maar de timing had beter gekund. Zoals het artikel zelf al aangeeft denkt men met extra geld om een probleem dat vroeger, maar nu niet meer, groot was. Ik vraag me echter af of gezien deze nieuwe omstandigheden extra geld vrijmaken voor sensibiliseringscampagnes nog wel mogelijk is binnen Europa. Vele landen zien via de grote toestroomt van vluchtelingen nu al door het bos de bomen niet meer. Deze oplossing had men al jaren geleden moeten hebben maar zoals zo vaak begint men in de politiek pas te reageren als de situatie al te ver geëvolueerd is. Ik kan allee maar hopen dat de beloofde som gehaald zal worden maar gezien de lage prioriteit die de Afrikaanse migranten hebben tegenover deze die vanuit het Midden-Oosten vrees ik hiervoor. Kort samengevat hebben Afrika en Europa een afspraak die hoop aan geven op een focus van hulp voor vluchtelingen binnen hun eigen land maar zonder concrete afspraken over de financiering zou deze in het gedrang kunnen komen.