De Croo hoopt dat Kerk kloosters openstelt voor vluchtelingen
Alexander De Croo (Open VLD) roept de katholieke Kerk op om kloosters en abdijen ter beschikking te stellen voor de opvang van asielzoekers.
Open VLD-vicepremier Alexander De Croo hoopt dat de katholieke Kerk in ons land lege kloosters en abdijen ter beschikking stelt voor de opvang van vluchtelingen. Dat zou de overheid helpen in het vinden van voldoende kwalitatieve opvang voor vluchtelingen, zegt hij.
Door de vluchtelingencrisis moest de overheid de jongste maanden permanent op zoek naar opvangplaatsen. 'We hebben de voorbije maanden alle zeilen bijgezet om goede opvang te vinden. Het gaat toch sinds augustus om drie tot vierduizend plaatsen per maand. Soms gaat dat goed, maar soms moet die opvang noodgedwongen in bijvoorbeeld een legerhangar', zegt De Croo.
De vreemdelingen herbergen is een van de zeven christelijke werken van barmhartigheid. 'Wanneer komt er een actie van de Kerk om (lege) kloosters en abdijen open te stellen?', vraagt De Croo zich op twitter af.
Medemenselijkheid
'Ik hoor paus Franciscus overal oproepen tot meer medemenselijkheid tegenover de vluchtelingen. Maar uit de hoek van de Kerk is het in ons land tot nu toe redelijk stil gebleven op dat vlak, waarmee ik niet gezegd wil hebben dat er niets is gebeurd', zegt De Croo aan Belga. 'Anderzijds zegt de nieuwe aartsbisschop dat hij wil bekijken hoe de Kerk met haar patrimonium zal omgaan.'
De liberale vicepremier heeft de kwestie zondagavond op de tafel van het kernkabinet gelegd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zou hierover contact opnemen met de kerkelijke instanties. 'Het zou me dus verbazen dat het hierrond stil blijft"', aldus De Croo.
Caritas International niet opgezet
Caritas International, de ngo verbonden aan de Belgische bisschoppenconferentie, is niet opgezet met het ballonnetje dat vicepremier De Croo opliet over de opvang van vluchtelingen in leegstaande kerken en abdijen. 'Om opvangplaatsen te creëren moet een hele administratieve weg worden afgelegd', zegt Anne Dussart, directrice Operaties bij Caritas International. 'Wil De Croo dat we opvang organiseren met begeleiding voor de asielzoekers of wil hij enkel wat matrassen op de grond?', vraagt Dussart zich af.
De vicepremier gaat volgens Dussart met deze bedenking aan de hele administratieve weg voorbij die moet worden afgelegd om opvangplaatsen geregeld te krijgen. 'Een gebouw klaarmaken voor opvang betekent meer dan bed, bad en brood voorzien. Er moet personeel aangesteld worden, de brandveiligheid moet verzekerd worden. En dit kan pas als Fedasil het gebouw gecontroleerd heeft en de ministerraad zijn toestemming geeft', verduidelijkt Dussart.
Twee panden, een oud rusthuis in Scherpenheuvel en een voormalig klooster in Sint-Joost-ten-Node, zijn bijna in gereedheid gebracht om samen 290 vluchtelingen op te vangen. Daarnaast heeft Caritas International momenteel een database van een vierhonderdtal woningen die door individuen werden aangeboden voor de opvang van erkende vluchtelingen en asielzoekers.
Dussart heeft dan ook weinig begrip voor de online uitval van De Croo. 'We mogen toch van een land als België verwachten dat er een minimum aan opvang voorzien wordt?', besluit Dussart.
Discretie
Tommy Scholtes, woordvoerder van de Bisschoppenconferentie van België, benadrukt dat parochies en bisdommen niet te koop lopen met de hulp die ze bieden. 'Je kan niet verwachten dat kloosters een persbericht gaan uitsturen als ze mensen opvangen. Deze mensen hebben een enorm leed meegemaakt en hebben dan ook recht op discretie', aldus Scholtes.
Cijfers over het aantal vluchtelingen en asielzoekers die door de katholieke Kerk in België worden opgevangen heeft Scholtes daarom ook niet. 'Al sinds augustus zijn we goed werk aan het leveren, en dat blijven we doen. Het is niet onze bedoeling om te scoren.'
Bron: Knack, 09-11-2015
http://www.knack.be/nieuws/belgie/d...mal-624247.html
Eigen mening:Ik denk dat dat het een goede oplossing is om de kerk hierbij te betrekken. We leven in een wereld die niet meer alles wat de kerk vertelt letterlijk aannemen. De kerk heeft in de loop van de geschiedenis aan populariteit verloren, dus er moeten wel abdijen, kloosters of kerken vrij staan. Ik denk als christelijke kerk dat het bijna hun plicht is om vluchtelingen op te vangen. Het is toch het christendom dat het verhaal van de barmhartige Samaritaan vertelt. Nu is de tijd gekomen om dit dan ook in praktijk toe te passen. We kunnen die mensen toch niet op het straat laten slapen!