Enkele post bekijken
  #1  
Oud 7th November 2015, 18:55
Cédric V*rtommen Cédric V*rtommen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Brecht
Posts: 73
Eerste ploeg Belgische poolreizigers naar Antarctica vertrokken

Deze namiddag is de eerste ploeg van de Belgische wetenschappelijke expeditie naar het poolstation Prinses Elisabeth op Antarctica vertrokken vanop Brussels Airport. De ploeg, onder leiding van de Italiaanse Chiara Montanari, werd uitgewuifd door staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA), die hen een behouden reis toewenste.

"Ik wil deze sterke en gedreven ploeg van harte danken voor hun inzet en enthousiasme. De voorbereiding verliep door omstandigheden niet van een leien dakje. Maar het is duidelijk dat de beslissingen die we genomen hebben de juiste waren", aldus staatssecretaris Sleurs. "We hebben met de federale regering woord gehouden en de continuďteit van het poolstation en de wetenschappelijke expeditie gewaarborgd."

De staatssecretaris vindt dat ons land met expeditieleidster Chiara Montanari een topper heeft binnengehaald om de expeditie te leiden. De Italiaanse, burgerlijk ingenieur van opleiding, heeft twaalf jaar ervaring als expeditiechef op Antarctica voor het Italiaanse Poolinstituut en voor het wetenschappelijke station Concordia. Ze heeft ook al voor Franse en Britse werkgevers gewerkt. Sleurs bedankte voorts het Poolsecretariaat en de voorzitter van de beleidsraad, Patrick Keuster, voor hun voorbereidend werk.

De ploeg die vandaag naar Antarctica is vertrokken, bestaat uit 12 personen: zeven van Defensie, vier van AntarctiQ bvba en expeditieleider Chiara Montanari zelf. Ze zullen het poolstation klaarmaken voor de aankomst van de wetenschappers later deze maand.

In totaal zullen 31 mensen het poolstation bemannen van november tot februari. In die periode worden verschillende wetenschappelijke onderzoeksprojecten uitgevoerd.

DM
http://www.demorgen.be/wetenschap/e...okken-bcad3729/

Mening: Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek op Antarctica is niet niets. Het is werken in de barre omstandigheden en de middelen zijn er niet optimaal. Maar toch is het goed dat nog veel mensen onderzoek gaan voeren op Antarctica omdat we zo veel kunnen leren over de gevolgen van het smeltende poolijs. Het zeeniveau stijgt nu al, maar hoeveel? Hoeveel het ijs smelt kunnen andere wetenschappers vertellen, maar de onderzoekers op Antarctica zullen onderzoeken waarom het poolijs juist smelt en in welke mate. Onderzoeken op Antarctica is een groot deel van de wetenschap!
Met citaat antwoorden