Baby hersteld van "ongeneeslijke leukemie" door revolutionaire therapie
In Groot-Brittannië is een meisje van 1 jaar een agressieve vorm van leukemie, die door artsen ongeneeslijk werd geacht, te boven gekomen. Layla werd behandeld met een soort designer immuuncellen en maakte daarna spectaculaire vooruitgang.
Vijf maanden geleden werd bij Layla Richards een ongeneeslijke, agressieve vorm van leukemie vastgesteld. De baby was toen amper 3 maanden oud. Haar ouders begonnen aan een lange zoektocht in Londen om hun dochtertje te laten behandelen. Nadat andere behandelingen (zoals chemo en beenmergtransplantatie) zonder succes gebleken waren, kregen ze kort voor haar eerste verjaardag het nieuws dat ze zich best tot de palliatieve afdeling zouden wenden.
Layla's vader wilde nog niet opgeven en wilde nog liever de gok wagen door iets totaal nieuws te laten uitproberen. Na lang aandringen probeerden de artsen designer immuuncellen uit. Volgens de Londense artsen van het Great Ormond Street Hospital, die de behandeling uitvoerden, gaat het om een wereldprimeur.
De toestand van Layla verbeterde daarna zo spectaculair dat er van een mirakel wordt gesproken. Volgens de BBC is het nog te vroeg om te zeggen dat Layla definitief genezen is, maar sowieso is haar progressie groot nieuws in medische kringen.
Witte bloedcellen worden "gewapend"
De therapie was tot dan toe enkel op muizen uitgeprobeerd. De nieuwste behandeling met de designercellen is enkel mogelijk dankzij de grote medische vooruitgang. Bij vorige therapieën werden nieuwe, gezonde cellen toegevoegd, terwijl in dit geval reeds speciaal behandelde cellen werden toegevoegd.
Wetenschappers namen witte bloedcellen van een gezonde donor, en wijzigden de cellen op verschillende vlakken. De cellen werden onder meer "gewapend" zodat ze leukemiecellen kunnen herkennen en vernietigen.
"Layla was zo zwak voor de behandeling, en nu is zo veel beter. Dit is een mirakel", zei de papa van het meisje. "Je weet nooit, je kan maar alles proberen. Er moet voor alles een eerste keer zijn", zei de mama aan de BBC.
Bron: De redactie, 6/11/2015,
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2489787
Mijn mening:
Het is prachtig dat deze ouders het hebben aangedurfd om een nieuwe therapie uit te proberen op hun kind. In hun plaats zou ik zeker hetzelfde gedaan hebben. Ze helpen hiermee niet alleen hun eigen kind, die andere dokters kansloos hadden gelaten, maar ook de wetenschap en deze specifieke therapie een stapje vooruit. Door dit soort experimenten, die enkel nog op muizen succesvol waren, waar te maken, blijft de medische vooruitgang telkens verder evolueren. Volgens mij beseffen de ouders nog niet hoeveel andere patiënten ze hiermee geholpen hebben. Niet alleen deze briljante dokters, die deze therapieën op poten zetten, zijn nodig om deze evolutie te garanderen, ook mensen die hieraan willen meewerken, zijn zeker niet te verwaarlozen. Enkel op basis van succesvolle testen op muizen, zal het experiment niet erkend worden.