NASA geeft nieuwe beelden vrij van 'bewoonbare' Saturnus-maan
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een reeks nieuwe, indrukwekkende beelden vrijgegeven van de Saturnus-maan Enceladus. De foto's van de ijzige maan werden op 28 oktober gemaakt door het ruimtetuig Cassini.
Cassini maakte die dag zijn diepste duik ooit in de atmosfeer van Enceladus. De sonde naderde de maan tot op 49 kilometer om er stalen te nemen van de gas- en stofwolk rond het hemellichaam.
De beelden die daarbij geschoten werden, tonen een verbluffend zicht op het ijzige oppervlak van de maan. Maar volgens NASA moet het beste nog komen. Wetenschappers beginnen binnenkort de gegevens te bestuderen die de fly-by heeft opgeleverd. De analyses van de stof- en gaswolk zullen wellicht een tweetal weken in beslag nemen en belangrijke inzichten verschaffen over de oceaan op Enceladus.
Enkele weken geleden werd onthuld dat er zich onder het ijzige oppervlak van de maan een oceaan bevindt, wat betekent dat er leven mogelijk is. De onderzoekers hopen dat de nieuwe gegevens informatie zullen opleveren over de hydrothermische activiteit. Die activiteit heeft belangrijke consequenties voor de eventuele aanwezigheid van eenvoudige levensvormen.
Alvorens de Cassini-missie in 2017 ten einde loopt, is er nog één fly-by gepland op 19 december dit jaar. Cassini zal dan de warmtestromen opmeten die vanuit de binnenzijde van de maan komen.
Bron:
http://www.demorgen.be/wetenschap/n...-maan-be5393bd/
(De Morgen)
Datum: 2-11-2015
Eigen Mening: Dit soort artikels vind ik enorm boeiend. Ik vond het nochtans moeilijk om te plaatsen binnen de forums, aangezien we geen "ruimte" forum hebben. Toch is niet enkel de actualiteit van onze planeet belangrijk, maar ook die van ons zonnestelsel en daarbuiten. Door het onderzoeken van dit soort klimaten en leefwerelden zijn we weer één stap dichter bij het vinden van een eventuele tweede planeet Aarde. De kans dat we dat nog meemaken is klein, maar niet onbestaande. Ik ben benieuwd naar wat ze te weten komen over Enceladus als de sonde op 19 december nog één keer langs zweeft.