Ons land moet nu maar eens eindelijk voluit voor hernieuwbare energie kiezen. Dat is de boodschap van staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein OPEN VLD), die "geen getreuzel en getwijfel" meer wil. Over de opslag van die energie doemt intussen een mogelijke twist binnen de federale regering op aan de horizon.
De federale regering-Michel wil pas in 2025 een kernuitstap realiseren, tien jaar later dan de vorige regering had afgesproken. Ons land zou niet klaar zijn om kernenergie al in 2015 op te geven en over te schakelen op hernieuwbare energie.
De hele discussie over de kernuitstap is zo een verhaal van de kip of het ei geworden. Kernenergie blijft langer nodig omdat er te weinig alternatieven voorhanden zijn. Maar diezelfde overheid moet zelf de beslissing nemen om meer in alternatieven te investeren.
Jos Delbeke, directeur-generaal voor klimaatactie in de Europese Commissie, wees er gisteren nog op dat de investeringen in hernieuwbare energie niet zo snel gebeuren als nodig is om onze doelstellingen te halen.
Geen getreuzel en getwijfel
Tot dat inzicht komt nu ook staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD). "We moeten 100 procent durven kiezen voor hernieuwbare energie", zei hij in "De ochtend". "Ik wens geen getreuzel en getwijfel over het feit dat er investeringen moeten gebeuren in hernieuwbare energie."
Tommelein ziet de offshoreparken op de Noordzee daarin als een zeer belangrijk element voor de komende jaren. Hij roept zijn collega's binnen de federale regering op om voluit voor hernieuwbare energie te gaan, "want de maatschappelijke kosten voor hernieuwbare energie zijn absoluut niet groter dan bijvoorbeeld voor kernenergie."
De oproep van Tommelein viel alvast in de smaak bij de groene oppositie. "Moedig en nodig statement van Bart Tommelein over kernuitstap", twitterde Groen-Kamerlid Kristof Calvo.
Subsidierelletje in de maak?
Nu nog de rest van de federale regering meekrijgen. In die regering is overigens mogelijk een klein relletje in de maak over subsidies voor energieopslag. Zoals bekend kozen Tommelein en minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) ervoor om geen concessie te verlenen voor het energieatol voor de kust van De Haan, een ideetje van de voormalige minister van de Noordzee Johan Van de Lanotte (SP.A) om overtollige energie uit de windmolenparken op te slaan.
De beslissing om geen concessie toe te kennen was gebaseerd op het feit dat het atol niet economisch realiseerbaar zou zijn zonder subsidies. En in het regeerakkoorden was afgesproken om zulke projecten niet te subsidiëren. Marghem laat nu echter verstaan dat een energieopslagplaats in de Waalse gemeente Coo wel subsidies zou kunnen krijgen.
"Ik ben daar nogal van geschrokken", zegt Tommelein. "Geen twee maten en twee gewichten." Als er gezocht wordt naar alternatieven van hernieuwbare energie, "moet het allemaal met een gelijk speelveld zijn en allemaal met dezelfde kansen".
Tommelein is naar eigen zeggen voorstander van energieopslag in Coo, maar als Marghem dat wil subsidiëren en andere projecten niet, dan "moeten we toch nog eens deftig praten met elkaar".
Bron:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2482428
Mening: Ik ben van mening dat investeren in hernieuwbare energie enkel voordelen kan opleveren. We zitten momenteel al met een gigantische hoeveelheid aan nucleair afval waarmee we de toekomstige generaties nog lang zullen belasten. Ook moeten we zoeken naar betrouwbare systemen met een hoger rendement dan diegene die we reeds hebben. Vervolgens zal dit een grote jobmarkt creëren waardoor onze economie een boost zal krijgen.