Enkele post bekijken
  #1  
Oud 22nd October 2015, 11:41
jannes.v*ndyck jannes.v*ndyck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Vosselaar
Posts: 65
Overleg over pensioenen schiet niet op

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) hoeft niet meteen een lijst van zware beroepen te verwachten. In het Pensioencomité, dat zich daarover buigt, schiet het overleg niet op. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

In juni ging het Nationaal Pensioencomité van start met 24 vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en de regering. Zij moeten onder meer vastleggen wat een zwaar beroep is. Bacquelaine hoopt eind dit jaar de eerste resultaten te zien, maar het overleg schiet niet op: de inhoudelijke discussie is nog niet eens gestart. Het enige dat al vastligt, is een huishoudelijk reglement. Verschillende vergaderingen zouden zelfs zijn geschrapt.

Het water tussen vakbonden en werkgevers blijft bijzonder diep. De vakbonden willen snel vastleggen dat zware beroepen toch vroeger op rust kunnen. De werkgevers willen eerst praten over een pensioensysteem met punten en daarin de discussie over zware taken kaderen.

Vooral op vraag van de werkgevers is vandaag oud-minister en pensioenexpert Frank Vandenbroucke uitgenodigd om zijn visie op zware beroepen uiteen te zetten. De sociale partners hopen dat hij zo het startschot kan geven om het inhoudelijke overleg op gang te trekken.

Maar dat wordt sowieso een werk van lange adem, klinkt het op verschillende banken. "Tussen nu en het einde van het jaar zal er niets op tafel liggen", luidt het. "Misschien tegen de zomervakantie van volgend jaar."

bron: http://www.demorgen.be/binnenland/o...et-op-b466a03e/

mening: Enerzijds is het de functie van de vakbonden om de belangen van arbeiders te vertegenwoordigen. In dat opzicht is het niet uitzonderlijk dat de vakbonden ijveren naar een vroeger pensioen voor arbeiders die zware beroepen uitoefenen. Wel is het jammer dat het water tussen werkgevers en vakbonden zo diep is. Om een goed compromis te bekomen zijn een goede relatie en een degelijk overleg geen overbodige luxe. Anderzijds is het naar mijn mening geen goede zaak om mensen vroeger op pensioen te laten gaan, maar ik begrijp wel dat dit voor sommige beroepen gevraagd wordt. Elke persoon die op pensioen gaat zorgt immers voor een bijdrage minder en een pensioen meer dat uitbetaald moet worden. In dat opzicht wordt een gepensioneerde bijna een dubbele last, hoewel hij of zij natuurlijk ook plaats maakt voor jongeren op de arbeidsmarkt.
Met citaat antwoorden