Onderwerp: Blaam voor ICANN?
Enkele post bekijken
  #2  
Oud 8th December 2005, 01:45
Pieterjan's Avatar
Pieterjan Pieterjan is offline
------
 
Geregistreerd op: Sep 2004
Locatie: Herselt
Posts: 344
VS behouden controle op internet


Het Amerikaanse privébedrijf Icann blijft de domeinnamen van het internet toekennen.

(ap, ds) De Verenigde Staten blijven het internetverkeer regelen. Nog voor de top van de Verenigde Naties over het internet gisteren begon in Tunis, bereikten onderhandelaars uit meer dan honderd landen een akkoord.

Het Amerikaanse privébedrijf Icann dat sinds 1998 de domeinnamen als .com, .org, .net, en alle landennamen als .be of .fr toekent, blijft dat ook in de toekomst doen.

Icann beheert dus het telefoonboek van het internet, en organiseert daarmee het internetverkeer op mondiaal vlak. Het bedrijf staat onder controle van het Amerikaanse ministerie van Handel. Dat is een erfenis van de vroege dagen van het internet, toen de Amerikaanse overheid de ontwikkeling en groei van het net ondersteunde.

Veruit de meeste landen wilden nochtans dat een agentschap van de Verenigde Naties de taak zou overnemen. Vooral ook Europese landen stuurden daarop aan. In de plaats van het praktische management van het systeem zelf te verhuizen naar een internationaal orgaan zoals de Verenigde Naties, wordt nu een forum opgericht waar kwesties in verband met het internet worden besproken, zoals bijvoorbeeld virussen, internetcriminaliteit, of spam (ongecontroleerde mail). Maar echte beslissingsmacht krijgt dat forum niet.

Op lange termijn moeten de Verenigde Staten wel met alle andere landen onderhandelen over de toekomst van het internet en van het internetbeheer, zo zei een onderhandelaar van de Europese Unie.

De controle op de werking van het internet blijft niet alleen in de VS, ze blijft ook in privé-handen. Het Icann is een zo goed als autonoom bedrijf. Maar elk land behoudt wel de controle over het internet op eigen bodem. Landen zoals China maken daarvan gebruik om te censureren.

De controle op de werking van het internet is bijna uitsluitend een technische kwestie, en geen inhoudelijke. Het gaat over het toezicht op de computerknooppunten waarlangs het internet verloopt en het toezicht op het systeem van naamgeving.

,,Puur technisch functioneert het internet los van die namen via IP-adressen'', zegt de internetexpert Boris Rogge. ,,Maar domeinnamen zijn natuurlijk big business geworden, en cruciaal voor de brede toegankelijkheid van het internet. Iemand moet dat systeem bewaken en beheren. Ik was er ook voorstander van dat dit in handen van de Verenigde Naties zou komen.''

Maar de Verenigde Naties stonden niet te springen. Velen vreesden dat de politieke inmenging bij de Verenigde Naties veel groter zou zijn dan ze nu is, nu het internet grotendeels in privé-handen zit.

,,Laat me heel duidelijk zijn'', zei Kofi Annan, de secretaris-generaal van de VN. ,,De Verenigde Naties willen het internet niet overnemen, niet bewaken of op een of andere manier controleren. Het dagelijkse beheer van het internet moet bij technische instellingen blijven, niet in het minst om het te beschermen tegen de gretigheid van de politiek.''

De top in Tunis was opgezet was om de grote kloof te dichten tussen Noord en Zuid, tussen zij die informatie hebben en zij die dat niet hebben, maar was helemaal uitgedraaid op de vraag naar de controle over het internet. Nu die kwestie geregeld is, kunnen de 15.000 gedelegeerden zich opnieuw concentreren op de digitale armoede.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties uitte gisteren nog eens haar grote bezorgdheid. ,,De geografische digitale kloof isoleert bijna een miljard mensen, de armsten, die niet kunnen deelnemen aan de wereldwijde informatiemaatschappij.''

(kgv)
__________________
"Helden en getal zijn woorden die niet paren, leeuwen lopen in geen benden, veel kan zo weinig zijn. Macht van getal is zo vaak waan van macht. Wie zijn getal niet kent, kent zijn moed en één kan dan een leger zijn".- Cyriel Verschaeve -
Met citaat antwoorden