De fiscale afspraken die Starbucks in Nederland maakte, komen neer op overdreven staatssteun en zijn daarom illegaal. Dat zegt de Europese commissie. Hetzelfde geldt voor Fiat in Luxemburg.
De Europese Unie gaat voor het eerst frontaal de strijd aan tegen fiscale sluiproutes van multinationals. Nederland en Luxemburg, en de zichtbare consumentenbedrijven Starbucks en Fiat liggen daarbij als eersten in de vuurlinie.
Europees commissaris voor Mededinging, de Deense Margrete Vestager, heeft namelijk beslist dat de afspraken die Starbucks en Fiat met respectievelijk de Nederlandse en Luxemburgse fiscus maakte, neerkomen op uitzonderlijk gunstige staatssteun. En dat is illegaal, omdat concurrenten van Fiat en Starbucks die gunsten niet krijgen.
Concreet eist de Commissie dat de Nederlandse en Luxemburgse fiscus de belastingen nu correct int bij Starbucks en Fiat, waardoor beide bedrijven 20 tot 30 miljoen euro aan ontweken belastingen moeten betalen. ‘Het zijn geen enorme bedragen’, zegt Vestager, ‘maar het gaat om het principe. En de bedrijven in kwestie hebben grote moeite gedaan om die bedragen te ontwijken.’
De Starbucks-case maakt duidelijk waar de EU problemen mee heeft. Starbucks brandt in Nederland de koffiebonen voor zijn bars in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Het moet in Nederland niet zozeer belastingen betalen op de winst die de koffiebranderij maakt, maar op tien procent van de kosten voor de machines, het fabrieksgebouw en het personeel.
Eigen mening: Naar mijn mening is het hetgene dat Fiat en Starbucks gedaan hebben een vorm van belastingontduiking. Ik begrijp niet dat de fiscus hier zelf mee akkoord is gegaan en Starbucks en Fiat een belastingvoordeel heeft toegestaan.
Dit is een vorm van oneerlijke concurrentie ten opzichte van hun directe concurrenten. Hierdoor zal hun bedrijf dus ook een hogere winst boeken en dus moeilijker in het verlies draaien.
Bronvermelding:
• De Tijd
• Gepubliceerd: 21 oktober 2015 om 13:10
• Geraadpleegd: 21 oktober om 13:45
•
http://www.tijd.be/dossier/Europare...689557-3140.art