De stad Gent heeft naar eigen zeggen een oplossing gevonden voor de huisvestingsproblemen die door de groei van de bevolking op termijn kunnen ontstaan. Gent wil haar inwoners de mogelijkheid geven om één of zelfs twee verdiepingen boven op hun woning te bouwen. "Daar valt meer mee te winnen dan met de bouw van een hoge woontoren", zegt schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (sp.a) in Het Laatste Nieuws.
Op bepaalde plaatsen in de stad staat al een huis waar een verdieping bovenop werd gebouwd. "Dat 'optoppen' is nochtans het soort van bouwvergunningsaanvragen die tot nu toe zeer vaak geweigerd werden", geeft schepen Balthazar toe. "Nochtans valt er heel wat voor te zeggen. Als men over bouwen in de hoogte spreekt, denkt men zeer vaak aan rijzige appartementsgebouwen. Nochtans valt er veel meer ruimte te winnen door woningen één of twee verdiepingen te laten verhogen."
Het idee is nu opgenomen in de beleidsnota stadsontwikkeling die de grote lijnen wil uitstippelen voor de groei van de stad. Gent telde begin 2015 precies 254.942 inwoners. In 2006 waren dat er nog 'maar' 233.120. Dat wil zeggen dat er de voorbije negen jaar bijna 22.000 inwoners bijkwamen en de groei neemt alsmaar toe.
Toch is het niet de bedoeling deze praktijken overal toe te laten. "In het Rabot of het Patershol zullen we voor de bouw van zo'n extra verdieping bijvoorbeeld geen groen licht geven. Het Rabot is immers een heel dichtbebouwde en dichtbevolkte wijk. Anderzijds staan er in het Patershol veel historische gebouwen die het niet toelaten en optoppen leent zich ook niet tot nauwe straten."
Bron: De Morgen, 21/10/2015.
http://www.demorgen.be/binnenland/v...ingen-ba598b57/
Mening: De enorme toename van de bevolking is een zeer actueel probleem. In de toekomst zullen er nog veel meer woningen in België bij moeten komen door de toestroom van vluchtelingen. Door extra verdiepingen op bestaande gebouwen te plaatsen zal men een groot deel van het probleem al kunnen oplossen. Ik vind het persoonlijk een beter alternatief dan het bouwen van hoge appartementsgebouwen. Dit is dus een goed idee, maar het zal de medewerking van de inwoners vragen. Vlaanderen is nu al een zeer dichtbevolkt gebied, maar in het artikel zien we dat er nog steeds nieuwe oplossingen zijn.