Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is niet van plan mensen te ontslaan bij de civiele bescherming. Dat onderstreept men maandag op zijn kabinet na overleg met de vakbonden. Het takenpakket wordt verkleind en de kans is reëel dat er kazernes zullen sluiten, maar het korps zal hoe dan ook enkel afslanken via overplaatsingen en natuurlijke afvloeiingen.
De federale regering stemde eerder deze maand in met de nieuwe rol die Jambon ziet voor de civiele bescherming. Die speelt zich af in de tweede lijn, wanneer erg gespecialiseerd werk nodig is. Denk bijvoorbeeld aan chemische rampen, dijkbreuken of de huidige problemen met het gezonken vrachtschip Flinterstar. Van eerstelijnstaken - zoals uitrukken bij brand of verkeersongevallen - is geen sprake meer. Daarvoor rekent Jambon voortaan overal op de brandweer, ook in de buurt van de - nu nog zes - kazernes van de civiele bescherming. 'De civiele bescherming heeft veel nut en we willen dat ze blijft bestaan, maar er is te veel overlap met de brandweer', luidt het.
Dat er kazernes zullen sluiten, lijkt een uitgemaakte zaak. Op het kabinet-Jambon wil men niet op de zaken vooruitlopen, maar volgens ACOD’er Gino Hoppe sprak de minister intern over 'nog vier of twee kazernes'. Toch is dat voor de vakbonden niet onoverkomelijk. Het helpt daarbij dat er geen naakte ontslagen komen. Bovendien krijgen de mensen van de civiele bescherming zicht op het betere statuut van de brandweer. 'We zijn bereid om mee te stappen in het verhaal van de minister en de komende maanden echt sociaal overleg te organiseren', besluit ACOD’er Hoppe.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20151019_01927265 20/10/2015
Ik wil het eerst hebben over het forum dat ik heb gekozen voor dit artikel, Ik was eerst hard aan het twijfelen om het bij cultureel-maatschappelijk te zetten in België omdat het artikel voornamelijk gaat over de civiele bescherming wat eigenlijk toch rechtstreeks verbonden staat met de maatschappij maar bij nader inzien heb ik toch gekozen voor het bij justitie te zetten omdat de beslissing dat er geen 'naakte ontslagen' vallen bij de civiele bescherming van bovenhand zijn gekomen, namelijk van Jan Jambon minister van binnenlandse zaken.
Ook heb ik gekozen voor dit artikel omdat ik volledig achter de keuzen sta van Jan Jambon, Als ze zouden gaan snoeien in het korps van de civiele bescherming dan gaan ze snoeien in de veiligheid van hun bevolking en ik vind het relatief logisch dat dit geen goede keuze is.
Langst de andere kant laat hij wel een aantal kazernes sluiten maar de eventuele problemen dat dit zou kunnen meebrengen kunnen worden opgevangen door de grotere kazernes die blijven bestaan.