Het vroegtijdig opsporen van huidkanker kan 1.250 levens redden. Dat blijk uit het eerste Belgische onderzoek over de impact van huidkanker. ‘Impact of skin cancer in Belgium & potential reduction of the impact by effective prevention programs’ is de titel van het onderzoek, dat maandag werd voorgesteld tijdens een rondetafel in de Kamer.
Huidkanker is een van de meest frequente en snelst stijgende vormen van kanker. Elk jaar zijn er 13 procent meer mensen die de ziekte krijgen. Melanomen, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, eisen elk jaar ongeveer 400 mensenlevens. Ze treffen bovendien een relatief jonge populatie waardoor ze een belangrijke impact hebben op de indirecte kosten (werkonbekwaamheid, morbiditeit en mortaliteit).
114 miljoen euro
De studie van professoren Lieven Annemans en Lieve Brochez analyseerde de kosten van huidkanker en anderzijds de kosteneffectiviteit van secundaire preventie. Uit hun onderzoek blijkt dat de ziekte de maatschappij jaarlijks 114 miljoen euro kost. Over een totaal van 20 jaar, rekening houdend met de toename van het aantal gevallen, zou dat zelfs 5,9 miljard euro zijn. Preventie kan 1.100 levens redden. Bij vroegopsporing zijn er dat 1.250.
‘Deze voorlopige resultaten vragen nog verder onderzoek naar de optimale modaliteiten van preventie en screening’, zo besluiten beide onderzoekers.
Bron: De Standaard, 19/10/2015
http://www.standaard.be/cnt/dmf20151019_01926873
Als er zoveel mensenlevens gered kunnen worden door een vroegere opsporing van huidkanker vind ik dat de overheid meer moet doen in de preventie van deze kanker. Door bijvoorbeeld via de media op te roepen om ons in te smeren als de zon te fel is. Ze kunnen ook mensen oproepen om zich te laten testen op huidkanker bij de huisarts waardoor het nog vroeger ontdekt kan worden. Ik vind het wel vreemd dat het vooral de relatief jonge mensen treft. Misschien kan men dan de jongeren via social media aansporen om zich beter te beschermen tegen huidkanker.