In België zetten zich naar schatting 1,16 miljoen mensen in als vrijwilliger. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Koning Boudewijnstichting (KBS). Het is de eerste keer dat voor ons land volledige cijfers beschikbaar zijn in de materie.
Die 1,16 miljoen vrijwilligers waarvan sprake zijn goed voor 12,5 procent van de Belgische bevolking. In uren uitgedrukt, werken zij jaarlijks 221,2 miljoen uren, ofwel 4,1 procent van het bezoldigde werk.
Wie zijn die vrijwilligers nu precies? Wat de domeinen betreft zijn vier sectoren dominant: sport, cultuur, maatschappelijke dienstverlening en onderwijs. De overgrote meerderheid van het vrijwilligerswerk vindt plaats in verenigingen. Gemiddeld werkt een vrijwilliger wekelijks bijna vier uur onbezoldigd.
Geslacht is geen bepalende factor om vrijwilliger te zijn. Bijna evenveel mannen als vrouwen doen aan vrijwilligerswerk. Wat wel naar voor komt uit de studie, is dat mannen en vrouwen verschillende taken verrichten. Zo nemen mannen vaker leidinggevende functies op zich en taken die verband houden met geschoold en semigeschoold werk. Vrouwen vervullen vaker dienstverlenende functies. Mannen zijn ook beter vertegenwoordigd in de sportsector, terwijl men vrouwen meer vindt in onderwijs en religieuze organisaties.
Wat opleidingsniveau betreft, blijkt dat het percentage vrijwilligers stijgt met het behaalde diploma. Maar liefst 58 procent van de vrijwillige activiteiten wordt verricht door mensen met een diploma hoger onderwijs. Ook blijkt dat mensen met een baan meer aan vrijwilligerswerk doen dan anderen: zij vertegenwoordigen 57 procent van het totale aantal vrijwilligers.
Bron:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2472763
Datum: 19/10/2015
Eigen mening:
Ik vind het zeer goed dat er toch wel heel wat vrijwilligers zijn in België. Het toont dat er mensen zijn die iets voor de maatschappij willen doen, zonder er iets voor terug te willen. Ze verwachten ook niets terug en dat vind ik een mooi initiatief. Als er geen vrijwilligers zouden zijn, zouden er veel verenigingen moeten stoppen met hun activiteiten. Veel verenigingen zijn immers gebaseerd op de hulp van die mensen. Vrijwilligers zijn dus broodnodig voor de maatschappij want verenigingen en dergelijke zijn volgens mij een bron van cultuur en het zorgt ervoor dat mensen samenkomen om dingen te doen die ze leuk vinden.