Enkele post bekijken
  #1  
Oud 14th October 2015, 16:39
Bart.V*nderLinden Bart.V*nderLinden is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Nijlen
Posts: 100
Voor het eerst bezit de rijkste 1 procent de helft van alle rijkdom

14-10-15

De rijkste één procent van de wereldbevolking bezit 50,01 procent van alle rijkdom. Dat blijkt uit het Global Wealth Report 2015 van kredietverlener Credit Suisse, dat de vermogens van de hele wereld in kaart brengt.
De verdeling van de rijkdom de laatste vijftien jaar. ©Credit Suisse

Het is voor het eerst sinds 2000 dat zo'n hoog niveau bereikt is. Bij het begin van het millennium bezat de rijkste één procent van de wereldbevolking nog 'maar' 48,9 procent van 's werelds rijkdom, zo schrijft Credit Suisse. Daarna zakte dat aandeel stelselmatig, om in 2009 een dieptepunt te bereiken op 44,2 procent. Daarna keerde de trend zich om, tot het afgelopen jaar, met als voorlopig hoogtepunt de symbolische kaap van 50 procent die afgelopen jaar genomen werd. 1 procent van de wereldbevolking bezit nu meer dan 50 procent van alle rijkdom.

De top-5 procent en de top-10 procent volgde de afgelopen jaren hetzelfde patroon. De 5 procent rijkste mensen bezitten nu 76,6 procent van alle rijkdom, de 10 procent rijkste mensen 87,7 procent. Dat wil dus zeggen dat de overblijvende 90 procent van de wereldbevolking samen amper 12,3 procent bezit.
Stijgende ongelijkheid

Het land met de slechtste verdeling van de rijkdom was het afgelopen jaar de Seychellen, waar de Gini-index 94,8 procent bedraagt. Die index is de meest gebruikte om ongelijkheid te meten: hoe hoger het getal, hoe ongelijker de welvaartsverdeling in een land, en hoe lager, hoe gelijker. Slovakije doet het wereldwijd het best met 44,6 procent. Ons land behoort ook bij de betere landen in Europa met 62,6 procent.

Credit Suisse stelde ook de vooruitzichten voor de jaarlijkse vermogensgroei bij en gaat er nu vanuit dat die elk jaar 6,6 procent zal stijgen, en niet langer 7 procent zoals eerder aangegeven. Het aantal dollarmiljonairs wordt verwacht de komende vijf jaar met 46,2 procent te stijgentot een recordhoogte van 49,3 miljoen, vooral dankzij een forse stijging in China.

Het wereldwijde vermogen van alle huishoudens is bovendien het afgelopen jaar met 4,7 procent gedaald, de eerste keer sinds de financiële crisis in 2008 toesloeg.

Zwitserland blijft waarschijnlijk 's werelds rijkste land als gekeken wordt naar de rijkdom per inwoner, gevolgd door Nieuw-Zeeland. Zweden zou in de toekomst de derde plaats kunnen innemen.

Bron: De Morgen

Eigen mening:
1% van de bevolking bezit 50,01% van het wereldkapitaal. Hiermee wordt nog maar eens verduidelijkt dat we een piramidevormige samenleving zitten.
90 procent van de wereldbevolking bezit samen amper 12,3 procent. Dit zijn zwart op wit cijfers waar we ons toch wel eens vragen bij mogen stellen. Ik vind het onrechtvaardig dat er zoveel armoede heerst in de wereld terwijl de rijkste mensen hier op aarde liggen te luieren op hun rendement. Er zou een systeem moeten worden voorzien waarbij mensen een maximaal bedrag mogen hebben , en dat alles wat ze extra verdienen naar de armste onder ons gaat. bv. een kapitaal van 50 miljard. Alles wat daar boven zit gaat integraal naar de armste onder ons. Dan zou de gelijkheid onder onze medemensen al iets rechtvaardiger geuit worden in onze maatschappij.
Met citaat antwoorden