Gezinnen betalen 100 euro extra voor energie
14-10-15, 06.48u
De energiefactuur voor gezinnen zal per jaar 100 euro hoger liggen. Dat blijkt uit plannen van Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld). Grootverbruikers zullen procentueel veel minder moeten ophoesten.
Als gevolg van jarenlange oversubsidiëring van zonnepanelen zitten netbeheerders op een berg van groenestroomcertificaten. Ze waren verplicht om die certificaten tegen een minimumprijs op te kopen, maar konden ze zelf niet doorrekenen in de nettarieven. Turtelboom had al duidelijk gemaakt dat ze die enorme schuldenberg moest afbouwen met heffingen.
Haar plannen moeten nog door de regering worden goedgekeurd, maar volgens energiespecialisten zitten ze in een finale fase.
Uit die plannen blijkt nu dat gezinnen en kmo's procentueel gezien een pak meer moeten betalen dan grootverbruikers. Voor de gezinnen, met een gemiddeld verbruik van 3,5 megawattuur per jaar, komt het neer op ruim 28 euro per MWh per jaar, in totaal dus 100 euro extra. Voor kmo's, die al snel 50 MWh per jaar verbruiken, zal de stijging ruim 15 euro per MWh per jaar bedragen, of meer dan 750 euro in totaal. De grootste verbruikers, vanaf 250.000 MWh, moeten per megawattuur net geen halve euro extra neertellen.
Die mechanismen van vrijstellingen voor bedrijven zijn niet nieuw, maar met de nettoverhoging voor gezinnen en kmo's dreigt het gewicht vooral op hun schouders te vallen. Een nog groter probleem dreigt voor wie net buiten de sociale tarieven valt. Wie net geen recht heeft op een OCMW-uitkering, en niet op het sociale tarief kan rekenen, moet jaarlijks ook 100 euro ophoesten. Dat wordt een erg bittere pil.
Turtelboom wenste niet te reageren, omdat het voorstel nog niet is goedgekeurd door de regering.
Bron: De Morgen, 14 oktober 2015,
Gezinnen betalen 100 euro extra voor energie
Mening:
Ik vind persoonlijk dat er weer een hele last op de schouders van de bevolking valt. Het is begrijpelijk dat de bedrijven die het net beheren, hun tarieven zo aantrekkelijk mogelijk proberen maken voor bedrijven en grootgebruikers, aangezien zij een grote bron van inkomen zijn. Wat ze lijken te vergeten is dat de inwoners van België zelf ook stroom verbruiken, waarbij ik ervan uitga dat dat hun voornaamste bron van inkomen is. Daardoor lijkt dit mij een grote slag in het gezicht te zijn van de bevolking, als er een minder grote bijkomende kost is voor de bedrijven. Ik kan het ergens wel begrijpen: ze moeten de bedrijven hier houden, niet weg willen jagen naar het buitenland, maar hoe ver we kunnen gaan in het verschil tussen de kosten voor bedrijven en particulieren zonder dat er te veel problemen van gaan komen? Ik ga ervan uit dat er geen grote problemen gaan komen van deze heffing, maar al bij al kan het wel bijdragen tot het grote plaatje van betogingen die we de afgelopen maanden zien. Voornamelijk voor de mensen die een OCMW-uitkering hebben, gaat dit een zware hap uit hun budget nemen. Dan stel ik mij de vraag in hoeverre de bedrijven en netbeheerders rekening moeten houden met mensen die minder mogelijkheden hebben. Het verschil bedrijf - particulier blijft zeer aanwezig in deze regering en dat zal nog niet onmiddellijk gedaan zijn de komende paar maanden, misschien zelfs jaren.