Enkele post bekijken
  #1  
Oud 13th October 2015, 19:28
ruben.t*uyen ruben.t*uyen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: Oostmalle
Posts: 25
Consortium werkt aan nieuw dossier voor energie-eiland

Consortium werkt aan nieuw dossier voor energie-eiland

DE HAAN - De plannen voor een energieatol in de Belgische Noordzee worden minstens met een aantal maanden uitgesteld. Het consortium THV iLand heeft zijn concessieaanvraag ingetrokken, zo meldt het dinsdag. Het wil binnen een paar maanden met een nieuw businessplan komen. ‘Reculez pour mieux sauter’, aldus iLand-directielid Johan Maes.
Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld) had eind september al gezegd dat hij de regering zou voorstellen om geen concessie toe te kennen voor het energieatol op zee. Tommelein twijfelde aan de haalbaarheid van het project en vreesde een hogere energiefactuur.

Na overleg met Tommelein heeft het consortium besloten de concessieaanvraag helemaal in te trekken. ‘We zijn volop bezig met een update van ons businessplan, maar dat lukt niet binnen de termijn die de regering vraagt’, zegt Maes. ‘Daarom trekken we de concessieaanvraag nu in.’

Dat betekent niet dat het consortium de plannen in de vuilbak gooit. ‘We zijn ervan overtuigd dat we binnen enkele maanden een nieuw en beter dossier zullen kunnen indienen’, klinkt het. Maes verwijst naar twee elementen - het plan-Juncker en de nieuwe elektricteitswet waar minister Marie-Christine Marghem (MR) aan werkt - ‘die het bedrijfsplan gunstig kunnen beïnvloeden’. ‘Als die parameters inderdaad gunstig evolueren, zullen we een nieuwe concessieaanvraag indienen.’ Dat zou iets voor het voorjaar van 2016 zijn.

Protest in De Haan

Het consortium zal van de komende maanden ook gebruikmaken om te werken aan een lokaal draagvlak voor het project. In De Haan is er heel wat protest tegen de plannen om voor de kust, ter hoogte van de Wenduinebank, een ringvormig eiland te creëren voor de tijdelijke opslag van energie afkomstig van windmolens op zee.

Het consortium iLand omvat behalve de baggergroepen DEME en Jan De Nul ook de stroomreus Electrabel en de overheidsfondsen PMV, SRIW en Socofe.

'Zones blijven beschikbaar'

Staatssecretaris Tommelein noemt het in een reactie goed dat iLand 'begrijpt dat met het huidige businessplan een concessie toekennen niet mogelijk was'. Hij zal een eventuele nieuwe aanvraag op dezelfde manier behandelen, met als voorwaarde dat de kosten niet verhaald worden op de belastingbetaler.

'Ik sta steeds open voor innovatieve ideeën voor de productie en opslag van hernieuwbare energie op zee', voegt de staatssecretaris nog toe. 'De twee voorziene zones voor een energie-eiland blijven beschikbaar.'

Eigen mening: Het is in principe een heel goed plan vindt ik om dit eiland te realiseren. We hebben dringend behoefte aan veel groene energie en op dit eiland zijn de windmolens niemand echt tot last. In de toekomst zullen we meer en meer nood hebben aan energie. Hiervoor zou het heel handig zijn als we aan veel groene energie kunnen geraken. Het zou op termijn er misschien ook voor kunnen zorgen dat de kerncentrales sluiten en dat is goed want deze manier om energie op te wekken is beter voor het milieu. En misschien kunnen we zo ook stilaan overschakelen naar elektrische auto’s... dit zou ook nog heel goed zijn voor het milieu (tegen de opwarming van de aarde door de CO2 uitstoot). Ik ben persoonlijk van mening dat we in de toekomst meer projecten in die richting zouden moeten proberen realiseren. Het heeft vele voordelen.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151013_01916496
Met citaat antwoorden