Leerlingen en hun ouders zullen de gevolgen van de besparingen voelen. Volgens Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Gemeenschapsonderwijs (GO!) zijn de besparingen op de werkingsmiddelen onaanvaardbaar.
Voor de scholen is de maat vol. Zwem- of muzieklessen zullen soms moeten worden geschrapt, klinkt het. "Leraren zullen niet zo gauw staken, maar dit wordt moeilijk."
Het lager onderwijs krijgt zo'n 2,3 procent minder middelen, het secundair onderwijs 4,5 procent. Scholen zullen moeilijke keuzes moeten maken, klinkt het. Scholen geven aan dat sommige initiatieven, zoals zwemlessen of bosklassen, soms zullen moeten worden geschrapt. Ook dreigen investeringen in nascholing voor leraren en materiaal voor in de klas, bijvoorbeeld tablets, te worden uitgesteld.
"Onze leerkrachten reageren bijzonder sceptisch", zegt Peter Op 't Eynde, directeur van de scholengemeenschap Dilbeek-Ternat. "Zonder concreet toekomstperspectief wordt het heel lastig."
Eigen mening
De besparingen op het onderwijs hebben volgens mij nu echt hun limiet bereikt. Het onderwijs is zoal duur genoeg voor de ouders dus van hen kan men geen extra inspanningen vragen om eventuele kosten van de school te dragen. Het onderwijs geeft vorming aan de toekomst en om hierop te besparen vind ik een slecht idee. Ons onderwijs moet betaalbaar blijven voor iedereen zodat iedereen dezelfde kansen krijgt.
bron:
http://www.demorgen.be/