http://www.demorgen.be/wetenschap/b...rweer-a2485643/
10-10-15, 13.15u - Bron: Noodweer Benelux - DE MORGEN
Krijgen we dit jaar dan toch die winter met strenge vrieskou en veelvuldig kans op sneeuwval. Recente metingen van de zeewatertemperatuur (NOAA) hebben een opmerkelijk daling vastgesteld in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Op zich niet geheel uitzonderlijk, ware het niet dat het hele systeem van hogedruk- en lagedrukgebieden afhankelijk is van deze schommeling in temperatuur. De golfstroom die verantwoordelijk is voor het verplaatsen van grote hoeveelheden warme en koelere watermassa's krijgt hierdoor een flinke knauw, bericht Noodweer Benelux
Een zwakkere golfstroom veroorzaakt een verzwakte straalstroom en daardoor stijgt de kans op een blokkade in de winterperiode. Zo'n hogedrukgebied kan indien het zich bevindt op de juiste plaats (regio Scandinavië) flink winterweer veroorzaken in grote delen van Europa.
Zwakke straalstroom, grotere kans op blokkade
De voorbije jaren werden Europese winters gedomineerd door west-circulaties. Zachte luchtmassa's werden met een westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming tot over West-Europa gebracht. Veelal gepaard gaande met de nodige regenzones. De komende winter zou dat wel eens anders kunnen uitpakken met een verzwakte straalstroom die een west-circulatie eerder blokkeert dan versterkt. In dat laatste geval komt de wind vaker uit het noorden tot oosten. Klassiek de plaats van waar Koning Winter een uithaal kan voorbereiden.
Sneeuwval
De laatste jaren is het volgen van sneeuwval in Siberië een hot item. Meteoroloog Judah Cohen (onderzoeksmeteoroloog bij het Atmospheric and Environmental Research (AER)) ziet een verband tussen de snelheid waarbij de Siberische regio's met sneeuw worden bedekt (in de maand oktober) en de invloed op het Europese weerbeeld. Een snelle aangroei van het sneeuwdek zou de ontwikkeling van een krachtig hogedrukgebied stimuleren waarna winterse condities zich gemakkelijker zouden verplaatsen van het oosten naar het westen. Deze index heet de SAI-index en zal ook komende weken nauwlettend in de gaten worden gehouden.
Consequenties voor West-Europa
Indien de straalstroom over de Atlantische Oceaan weldegelijk beïnvloed wordt door de lagere temperatuur in het noorden van de Atlantische Oceaan, dan vergroot de kans significant op een blokkade. Als dit hogedrukgebied een positie aanneemt nabij Scandinavië en de wind ruimt naar het oosten, dan mag Europa een stevige uithaal van Koning Winter verwachten. Andere parameters zoals de SAI-index en de complexe processen in de troposfeer (Sudden Stratospheric Warming) worden de komende weken ook ernstig bekeken."