Artikel:
Het dreigt verkeerd te lopen met de kilometers aan documenten die de federale overheidsdiensten in hun archieven bijhouden, zo staat zaterdag in De Tijd. Staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) neemt maatregelen.
In tegenstelling tot onze buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland, zijn er in België nog altijd geen richtlijnen die de federale overheidsdiensten verplichten hun archieven, zowel op papier als digitaal, in goede omstandigheden te bewaren zodat ze niet wegrotten. Dat moet de bevoegde staatssecretaris Sleurs erkennen in een parlementair antwoord aan CD&V-Kamerlid Sarah Claerhout.
De overheidsdiensten moeten richtlijnen krijgen over de bewaartemperatuur van de archieven, de vereiste luchtkwaliteit, de maatregelen voor brandbeveiliging, de stabiliteit van de bewaarplaatsen, enzovoort. Nu worden al die normen niet overal nageleefd. Zodra de regering ze oplegt, zal het de diensten dus ook veel geld kosten om de nodige investeringen te doen.
Staatssecretaris Sleurs belooft dat ze nog eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar de nieuwe richtlijnen zal invoeren, via een ministerieel besluit en een rondzendbrief voor alle federale overheidsdiensten en instellingen.
Bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20151010_01912489
Persoonlijke mening:
Ik vind het schrijnend dat een land als België nog altijd geen wetgeving heeft voor archief onderhoud voor overheidsdiensten. Deze archieven zijn als het ware het geheugen van de overheid en haar instanties. Ik snap dan ook niet dat er nog niet eerder wetgevingen hieromtrent zijn ingevoerd. Misschien dat hier het prijskaartje aan vast hangt. De wetgeving die Sleurs voorstelt zal ongetwijfeld een hoop geld kosten. En aangezien dat dit geld restreeks van de staat zal moeten komen, en in tweede instantie dus van het volk maakt deze wet dus op het eerste zicht tot een niet zo aantrekkelijk streefdoel voor eender wel politicus.