Het Europese ruimtevaartagentschap ESA en zijn Amerikaanse tegenhanger NASA gaan samen de mensheid redden van het armageddon. Net zoals in de gelijknamige kaskraker uit 1998 gaan beide agentschappen een asteroïde te lijf om te onderzoeken hoe asteroïdes die op de aarde afstevenen uit koers kunnen worden gebracht.
In 2012 kondigden NASA en ESA aan dat ze samen gaan onderzoeken hoe ze potentieel gevaarlijke asteroïdes uit koers kunnen brengen. Eerder dit jaar werd het onderzoeksobject bekendgemaakt: 65803 Didymos, een 'dubbele' asteroïde waarbij een kleinere asteroïde rond een grotere cirkelt.
Voor het project, dat Asteroid Impact & Deflection Assessment (AIDA) werd gedoopt, zijn twee ruimtetuigen nodig, één van ESA en één van NASA. De ruimtesonde van ESA kreeg de naam Asteroid Impact Mission (AIM). AIM zal in 2020 worden gelanceerd richting Didymos om de baan en de fysieke samenstelling van de komeet en zijn kleine broertje Didymoon te bestuderen.
Twee jaar later zal dan het ruimtetuig van de NASA worden gelanceerd. De sonde, die de toepasselijke naam Double Asteroid Redirection Test (DART) kreeg, zal zichzelf te pletter storten op Didymoon. AIM zal de impact van DART meten en de data naar de aarde sturen.
Ruimtesonde AIM zal in 2020 gelanceerd worden om de dubbele asteroïde Didymos te onderzoeken. ©ESA
Atoombom
Didymoon is maar 160 meter in diameter en is dus geen reusachtige asteroïde zoals in 'Armageddon', waarbij Bruce Willis een atoombom nodig had om de asteroïde op te blazen. Via het experiment hopen NASA en ESA meer te weten te komen over de impact van DART op de baan van Didymoon, en hoeveel kracht er nodig zou zijn om een asteroïde die op de aarde afstevent uit koers te brengen.
"Om de aarde te beschermen tegen potentieel gevaarlijke meteorietinslagen moeten we asteroïdes veel beter begrijpen", zei Patrick Michel, de leider van het AIM-team, vorige week op het European Planetary Science Congress. "AIDA zal de eerste missie zijn om een binaire asteroïde te onderzoeken, en de eerste om te testen of we een asteroïde uit koers kunnen brengen door de impact van een ruimtetuig."
Bron: De morgen, 8-10-2015,
http://www.demorgen.be/wetenschap/n...oides-a2482829/
Mijn mening: Dat ESA en NASA gaan samenwerken om zo meer te weten te komen over de ruimte, meer specifiek asteroïdes, vind ik schitterend. Het onderzoeken van hoe je een asteroïde kan stoppen kan in de toekomst zeer handig zijn. Maar dat is niet het enigste wat men zal onderzoeken. Ze onderzoeken ook de samenstelling van de komeet en zijn baan. Zo zullen wij "de kleine mensheid" in het o zo grote universum weer iets nieuws leren wat we eventueel later kunnen toepassen in bepaalde technische zaken op aarde.
Dit artikel heb ik gekozen omdat het gaat over de ruimte, iets waarover de mens eigenlijk nog niet veel weet. Het is dus ook belangrijk dat we alles (of toch zo veel mogelijk) over de ruimte te weten komen zodat wij onze eigen planeet beter leren kennen, nieuwe toepassingen leren,... Kortweg dat we weer nieuwe zaken leren over de ruimte.