Aan het Brusselse Noordstation is de nationale betoging van start gegaan. Volgens de politie zijn 80.000 betogers onderweg naar het Zuidstation, volgens de vakbonden bijna 100.000. Daarbij probeerde een groep havenarbeiders al meteen van het uitgestippelde parcours af te wijken.
In het Noordstation leiden medewerkers van Securail de betogers ordelijk naar de uitgangen. Alles verliep er vlot. Buiten verzamelden duizenden betogers van de drie grote vakbonden, ABVV, ACV en ACLVB om te starten aan de optocht richting Zuidstation.
Een groep van een honderdtal havenarbeiders probeerde aan het begin van de optocht, ter hoogte van de Financiëntoren, al van het parcours af te wijken. Een honderdtal agenten waren echter snel ter plaatse om de poging in de kiem te smoren.
De bonden riepen vooraf op om geen bommetjes te gooien, maar die raad wordt duidelijk genegeerd.
'Grote opkomst is duidelijk signaal'
De politie telde 80.000 betogers, waar de vakbonden vooraf hoopten op 70.000 man. 'Er zijn er meer dan 80.000, we gaan richting de symbolische 100.000, stelde de voorzitter van de socialistische vakbond, Rudy De Leeuw. 'Een cijfer dat een duidelijk signaal geeft aan deze regering.'
Ook ACV-voorzitter Marc Leemans voelde zich gesterkt door de grote opkomst. 'We hebben de voorbije maanden al heel wat kunnen realiseren, bijsturen en afvijlen. En dat kan je alleen maar doen met de steun van zo'n grote achterban'
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151007_01907060
datum: 7 oktober 2015 om 13:09
mening
Zelf ben ik een beetje sceptisch over het hele concept 'een vredevolle betoging'. Daarmee bedoel ik zeker niet dat zulke betogingen niet vredevol horen te zijn, maar vooral dat ik twijfel of deze wel degelijk helpen. De regering is zeker op de hoogte van de huidige situatie en beseft volgens mij goed genoeg (zonder een betoging) dat veel mensen het niet eens zijn met bepaalde maatregelen. Om dan bijna 100.000 betogers bijeen te verzamelen om nog maar eens van zich te laten horen lijkt mij gewoon een extra obstakel zowel voor de regering als voor gewone burgers. Daartegenover is niets doen, en afwachtend hopen op betere maatregelen ook niet echt ideaal. Een moeilijke situatie dus.