Het gaat bergaf met ons gedrag in het verkeer, zo blijkt uit de statistieken van de Belgische politierechtbanken waar Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag over berichten. Vorig jaar werden alles samen 293.887 mensen veroordeeld tot boetes en cel- en werkstraffen. Dat is ruim 7 procent meer dan in 2013. Vooral de cijfers over de vluchtmisdrijven zijn ronduit onrustwekkend.
Vorig jaar sloegen 868 bestuurders op de vlucht na een ongeval met gewonden, een stijging van 12,4 procent in vergelijking met 2013. Bij aanrijdingen met enkel stoffelijke schade reden maar liefst 6.415 chauffeurs gewoon door (+21,4 procent). In de statistieken zijn enkel de veroordeelden opgenomen. Er is echter ook een onbekend groot aantal gevallen die door de slachtoffers niet worden aangegeven en/of door de politie niet kunnen worden opgehelderd.
Ook de cijfers over alcohol achter het stuur zijn niet positief. In 2014 werden 6.242 bestuurders veroordeeld voor een ongeval met blikschade in beschonken toestand (+11 procent). Zo’n 2.393 (+0,2 procent) bestuurders veroorzaakten een ongeval met gewonden nadat ze te veel gedronken hadden.
Te veel gestrafte chauffeurs zijn ook hardleers en hervallen, zo leren de statistieken nog. Vorig jaar werden er 1.794 betrapt achter het stuur terwijl hun rijbewijs al was ingetrokken wegens een eerder misdrijf (+60 procent). Nog opmerkelijker is de toename met 57 procent van het aantal mensen (15.116) dat rondreed zonder geldig rijbewijs.
Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20151007_01906876
7 oktober 2015
Eigen mening: Ik vind het belangrijk dat het verkeer in België veilig kan verlopen en dat er zo weinig mogelijk ongevallen gebeuren. De mensen moeten aandachtig zijn en blijven tijdens het rijden. Als je verzeilt raakt in een ongeluk is het toch normaal dat je niet wegrijdt. Je bent in mijn ogen verplicht om de persoon die je hebt aangereden te helpen. Als je een ernstig ongeval veroorzaakt moet je ook de gevolgen dragen. Hopelijk helpen de verschillende campagnes die de overheid organiseert om mensen aan te zetten veilig(er) aan het verkeer deel te nemen.