Belg ziet pensioenleeftijd van 65 jaar (nog) niet zitten
De Belg heeft geen zin om langer te werken, zoals de regering wil. De kloof tussen de wettelijke pensioenleeftijd en tot wanneer de Belg wil werken, is de jongste twee jaar zelfs groter geworden.
Een meerderheid van de Belgen (83 procent) denkt te kunnen werken tot ze 62 zijn, maar wil slechts werken tot ze 60 jaar zijn, zo blijkt uit een onderzoek van sociaal secretariaat Securex. Vooral hogeropgeleiden zijn zich ervan bewust langer te moeten werken (tot 66 jaar), maar hebben daar geen zin in.
Lagergeschoolden hebben er dan weer steeds minder vertrouwen in langer te kunnen werken. De Belgische werknemer denkt dat hij zal moeten werken tot hij 65 jaar (64,9) is. Dat betekent dat hij zich bewuster is van het feit dat hij langer moet werken. Maar de kloof tussen de gewenste en wettelijke pensioenleeftijd groeit. Slechts 39 procent geeft aan te kunnen werken tot 65 jaar, terwijl maar 15 procent zegt te kunnen werken tot 67 jaar, wat binnenkort de wettelijke pensioenleeftijd is.
Conclusie: de gemiddelde Belg voelt zich niet in staat om te werken tot aan de wettelijke conclusie. Hermina Van Coillie, HR-researchexpert: "Belgische werknemers weten dat ze langer zullen moeten werken, maar ze voelen zich daar vandaag nog niet toe in staat. De fysieke en vooral de mentale gezondheid van werknemers speelt hierbij een cruciale rol. Dit komt door een samenspel van factoren zoals jobonzekerheid, mobiliteitsproblematiek, werkintensiteit, stress, ... En dit alles in combinatie met een druk privéleven. Verder valt op dat vooral lagergeschoolden het meest onder de toegenomen mentale belasting lijden, en zich ook fysiek het minst in staat voelen om tot de pensioenleeftijd door te werken."
Bron: De Morgen, Dinsdag 6 oktober 2015
Mening:
De pensioenleeftijd is de laatste jaren het nieuws van de dag. Veel mensen zijn al met hun pensioen bezig en zien het niet zitten om te werken tot hun 67. Doordat we met een vergrijzing van de bevolking zitten kunnen we op dit moment niet anders dan langer werken. Als we dit niet zouden doen, zal onze sociale zekerheid het niet lang meer volhouden. Mensen worden steeds ouder en hebben ook meer medische verzorging nodig naarmate ze ouder worden. Persoonlijk vind ik de leeftijd van 67 jaar heel hoog. Wanneer je dit vergelijkt met de pensioenleeftijd van vroeger zijn we toch wel enkele jaren sterk opgeschoven. Ik begrijp heel goed dat mensen zich zorgen maken over hun mentale en fysieke gezondheid. De ene job is fysiek heel zwaar, denk maar aan de bouwvakkers, maar ook bureaujobs kunnen belastend zijn. Als we uiteindelijk toch langer moeten werken, zal er in mijn ogen een oplossing gezocht moeten worden voor de oudere werknemers. Zij zouden lichter werk mogen verrichten of 4/5 mogen komen werken. Een mensenleven is lang, maar men kan niet eeuwig blijven leven zonder nog een dagje voor jezelf te hebben gehad. Daarnaast vrees ik ook erg voor de jeugd. De vergrijzing zal er de komende jaren niet op verbeteren. Zullen wij, de jeugd van tegenwoordig, nog langer moeten werken dan 67 jaar? Ik denk dat het optrekken van de pensioenleeftijd een tijdelijke oplossing is. Men kan de pensioenleeftijd niet blijven verhogen. Uiteindelijk zal er nog een andere oplossing gezocht moeten worden om de vergrijzing van de bevolking tegen te gaan.
|