Enkele post bekijken
  #1  
Oud 5th October 2015, 23:09
Tessa.K*uleers Tessa.K*uleers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Berlaar
Posts: 29
UZ Gent ontwikkelt nieuwe techniek voor behandeling van buikvlieskanker

In het Gentse UZ is bij twee patiënten een nieuwe behandeling voor buikvlieskanker toegepast: onder hoge druk wordt chemotherapie in de buikholte verneveld. De techniek, een primeur in de Benelux, is minder belastend voor de patiënt en de kanker wordt beter onder controle gehouden, meldt het UZ Gent maandag.

Buikvlieskanker ontstaat wanneer kankercellen op de eierstokken, de maag of de darmen zich via de buikholte, lymfe- of bloedvaten verspreiden naar het buikvlies. Deze uitzaaiingen veroorzaken symptomen zoals vochtophoping in de buik en darmverstopping. Traditioneel wordt deze kanker behandeld met intraveneuze chemotherapie, maar die biedt in de meeste gevallen weinig soelaas.

Een team onder leiding van de chirurgen professor Wim Ceelen en dr. Wouter Willaert paste afgelopen maand voor het eerst een meer gerichte behandeling toe. 'Tijdens een kijkoperatie werd chemotherapie verneveld in de buikholte', verduidelijken Ceelen en Willaert. 'Die methode wordt, verwijzend naar de hoge druk waarmee de chemo wordt verspreid, Pressurized IntraPeritoneal Aerosol Chemotherapy (PIPAC) genoemd. PIPAC werd recent ontwikkeld door wetenschappers van de Ruhr-Universiteit van Bochum (Duitsland) maar werd nog nooit eerder in de Benelux gebruikt.'

De therapie wordt via een kijkoperatie toegediend en is daarom minder belastend voor de patiënt. De behandeling is bovendien gerichter dan de klassieke methodes. 'Omdat de chemotherapie wordt verneveld, worden alle buikvliesoppervlakken en tumorknobbeltjes beter bereikt en dringen de medicijnen door in de weefsels. Na enkele behandelingen kan de kanker opvallend goed gecontroleerd worden.' De twee patiënten die in het UZ Gent werden behandeld maken het goed. Zij konden al na enkele dagen het ziekenhuis verlaten.

De behandeling werd maandenlang voorbereid en bestudeerd en maakt nu deel uit van verder onderzoek. Ook de toepassing voor andere kankers moet worden onderzocht, klinkt het.

Bron: De Standaard; 5/10/2015

Mening: Ik vind het belangrijk dat dokters en professoren steeds opnieuw op zoek gaan naar nieuwe manieren om ziektes te bestrijden. Het is eveneens van belang dat deze manieren ook steeds aangepast worden aan de noden van de patiënt zodat de behandelingen steeds comfortabeler worden en minder intensief. Maar natuurlijk moet de bestrijding van ziekte voorop staan.
Met citaat antwoorden