Wie graag eens menselijk vlees of een oor zou willen produceren kan daar vanaf nu een speciale printer voor kopen. Het bedrijf BioBot verkoopt de printers sinds begin september voor 10.000 dollar. De printer gebruikt menselijke cellen als inkt en kan daar in de toekomst waarschijnlijk ook complexe vormen, zoals organen, mee maken.
Op een technologiebeurs in New York toonde Biobots enkele maanden geleden z’n printer aan het grote publiek. Het bedrijf printte daar een 3D-replica van Vincent Van Gogh’s oor en maakte zo meteen duidelijk dat 3D-printen van menselijk weefsel geen science-fiction meer is. De printer werd ondertussen door tientallen labo’s wereldwijd verder op punt gesteld en sinds begin deze maand is de Biobot 1, te koop.
De CEO van Biobots, Danny Cabrera, hoopt dat zijn printers vooral succes zullen hebben in de wetenschappelijke wereld. “Het doel is ze in elk laboratorium overal ter wereld te zien verschijnen,” zo vertelde hij aan nieuwswebsite Quartz.
Menselijke cellen in plaats van plastic
Net zoals andere 3D-printers werkt ook de Biobot 1 met een spuitstuk dat laag per laag materiaal kan afzetten om zo een object in drie dimensies op te bouwen. Het verschil is dat in plaats van plastic, lijm en andere dode materialen de Biobot met levende cellen werkt. De ‘inkt’-patronen van de printer zijn gevuld met een mix van verschillende menselijke cellen. Die cellen worden op het printoppervlak met behulp van blauw licht vastgezet.
Doordat het toestel is uitgerust met twee spuitkoppen zou het mogelijk moeten zijn om in de toekomst meer complexe vormen te printen, menselijke organen bijvoorbeeld. De printer kan daarbij in theorie ook verschillende soorten weefsels tegelijk afdrukken, zoals bloedvaten en huidweefsel.
Mars koloniseren
Biobots hoopt dat z’n printers ooit een onuitputtelijke voorraad organen zullen kunnen maken zodat orgaandonaties overbodig worden. De Amerikaanse gezondheidsinspectie FDA heeft echter nog geen procedure opgestart om daar goedkeuring voor te verlenen. De FDA wil enkel bevestigen dat het ‘met veel wetenschappelijke interesse’ naar de printers kijkt.
Volgens Danny Cabrera zijn er nog andere toepassingen te bedenken voor de technologie. Er kunnen volledig nieuwe organismes mee gemaakt worden, zo zegt hij, zoals een genetisch gemodificeerde gist waarmee voedsel voor astronauten kan gekweekt worden of dat van Mars een bewoonbare planeet zou kunnen maken. De Biobot-printer kan dan ter plekke voor de massaproductie van dit soort organismes gebruikt worden, zo denkt de CEO.
De Biobot 1 is te koop via de website van het bedrijf en kost omgerekend ongeveer 9000 euro.
bron:
http://www.express.be/business/nl/t...nten/215831.htm
Mijn mening:
Dit is de start van een nieuw tijdperk in de geneeskunde. Deze technologie gaat ervoor zorgen dat er meer mensen hun ziekte gaan overwinnen. Maar gaan we dan nog wel zorg dragen voor ons lichaam. Ik hoop dat dit enkel gebruikt gaat worden bij orgaantransplantaties en niet als plastische chirurgie. Want dat zou een aderlating zijn voor de wetenschap.