Enkele post bekijken
  #1  
Oud 24th September 2015, 20:33
Dorien V*n den Broeck Dorien V*n den Broeck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Lier
Posts: 51
Klimaatverandering brengt nog meer extreme neerslag.

Klimaatverandering brengt nog meer extreme neerslag.

Onderzoekers toonden voor het eerst aan wanneer en waar de eerste tekenen van de opwarming van de aarde plaatsvonden. Met deze gegevens voorspellen ze dat de nabije toekomst nog veel meer extreme regen in petto heeft voor Noord-Europa, Rusland en Canada.

De resultaten van het onderzoeksrapport Report: The timing of anthropogenic emergence in simulated climate extremes bevestigen de signalen die we nu al kunnen waarnemen van de klimaatverandering als gevolg van menselijke activiteit. Ook toont het aan waar de impact van de klimaatverandering nog zal toenemen in de komende jaren.


"We hebben zowel gemiddelde als extreme temperaturen gemeten en zagen duidelijk dat de eerste tekenen van de globale opwarming van de aarde zichtbaar werden in de tropische zones sinds 1960, maar in delen van Australië, Zuid-Oost Azië en Afrika zelfs al in de vroege jaren 1940", zegt klimaatwetenschapper Andrew King van het Australische onderzoekscentrum ARC Centres of Excellence.

Duidelijke signalen

De reden waarom de eerste veranderingen in de gemiddelde temperatuur tot nu vooral zichtbaar waren in de tropen, is omdat de gemiddelde temperaturen daar minder pieken kennen. Kleine verschillen in extreme temperaturen vallen zo dus sneller op. Dichter bij de polen blijken de eerste signalen van de opwarming van de aarde zich pas later te manifesteren. Hier duurde het tot de periode 1980 tot 2000 eer de temperatuurmetingen duidelijke signalen van globale opwarming aangaven.

De enige uitzondering werd door de onderzoekers gevonden in grote delen van de VS. In regio's zoals de oostkust en in de meer centraal gelegen staten zijn er ook in 2015 nog steeds geen duidelijke signalen zichtbaar die aantonen dat de opwarming van de aarde een feit is. De onderzoekers verwachten echter dat die ook hier het komende decennium zichtbaar zullen worden.

Toekomst hoe dan ook natter

Het onderzoek bewijst verder een algemene toename van de hoeveelheid neerslag. Ook al is het voor de onderzoekers momenteel nog niet helemaal duidelijk of het hier om een normaal natuurverschijnsel gaat, of dat de toename van die neerslag rechtstreeks gelinkt kan worden aan de opwarming van de aarde, toch besluiten ze dat de toekomst hoe dan ook natter zal zijn.

"We verwachten dat de eerste zware neerslag met duidelijke signalen die op de opwarming van de aarde wijzen, zal vallen tijdens de winter in Rusland, Canada en Noord-Europa en dat in de komende tien tot dertig jaar", zegt co-auteur Ed Hawkins van het National Centre for Atmospheric Science aan de universiteit van Reading. “We verwachten dat deze regio's uitgesproken veel neerslag over zich heen zullen krijgen bovenop de hier reeds heersende trend naar steeds nattere winters.”

Bronnen:

Ground zero for climate change: the tropics were first to feel the definite effects in the1960s

Report: The timing of anthropogenic emergence in simulated climate extremes

Bronvermelding: www.dewereldmorgen.be (24 september 2015)

Eigen mening: Bijna overal in de wereld proberen ze iets aan de opwarming van de aarde te doen. Maar helaas kunnen we hier nog weinig aan veranderen, hierdoor verandert het weer ook. In het artikel wordt verwezen naar een onderzoek over de neerslag en ik vind dat dit artikel wel gelijk kan hebben. Omdat de seizoenen de vorige jaren ook elk jaar anders waren, soms hadden we sneeuw en het volgende jaar dan niet meer. Natuurlijk kunnen ze al deze problemen niet aan één oorzaak linken omdat ze dit niet zeker weten. In de toekomst komen er waarschijnlijk nog wel onderzoeken over de opwarming van de aarde, omdat dit een probleem volgens mij nooit zal verdwijnen.
Met citaat antwoorden