Homans: "70 procent asielzoekers komt naar Vlaanderen"
Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans verwacht dat 70 procent van de vluchtelingen die worden erkend een woonplaats in Vlaanderen zullen zoeken. Ze houdt rekening met 20.160 extra inburgeringstrajecten, aan 4.100 euro per traject. Dat bleek in het Vlaams parlement, waar met de drie bevoegde ministers werd gedebatteerd over de huidige crisis.
De federale overheid is verantwoordelijk voor de behandeling van de asielaanvragen, maar eenmaal erkend moet de Vlaamse overheid in actie komen. "De prognose is nu dat 80 procent van de huidige aanvragen erkend zal worden en 70 procent van die mensen zich in Vlaanderen zal vestigen", zei Homans gisteren. Vlaanderen is dan verantwoordelijk voor onder meer inburgering, begeleiding naar werk en onderwijs voor de kinderen.
"We verwachten dat 20.160 extra mensen aan de verplichte inburgering zullen beginnen", aldus de minister. "Het aantal lesuren zal dus moeten uitgebreid worden en we moeten op zoek naar leslokalen." Aan 4.100 euro per traject, trekt de Vlaamse regering 83 miljoen euro uit voor de bijkomende inburgeraars.
Onderwijs
Ook op het onderwijs zal het grote aantal vluchtelingen onvermijdelijk een impact hebben. Onderwijsminister Hilde Crevits wil daarom soepeler omspringen met de toekenning van OKAN-middelen, de onthaalklassen voor anderstalige kinderen in het basis- en secundair onderwijs. Nu worden de benodigde middelen per school telkens op 1 september becijferd, maar Crevits wil dat meerdere keren per jaar gaan doen, onder meer om te vermijden dat scholen zich weigerachtig opstellen tegenover kinderen van vluchtelingen. Ze overweegt ook extra taalbegeleiding in de kleuterscholen.
Financiën
Minister van Financiën Annemie Turtelboom maakte gisteren duidelijk dat het totale budget om de crisis te beheersen voorlopig niet kan worden becijferd. "Tegen het einde van de maand moet de begrotingsopmaak er liggen, maar daarna is permanente monitoring nodig. De timing is nog niet duidelijk, gaat deze instroom verschillende jaren duren? Het eerste belangrijke moment wordt de inschrijving bij de gemeenten, dan kennen we de profielen en weten we waar de mensen terechtkomen", aldus de minister.
Huisvesting
Bij de oppositie was gisteren kritiek te horen op een gebrek aan huisvestingsbeleid bij de Vlaamse regering. "Volgens de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten wordt dát net de grote uitdaging", aldus An Moerenhout van Groen. "De oplossing is onder meer te vinden in een tijdelijke verhuur van leegstaande gebouwen."
"Er bestaat op de private huurmarkt een grote weigerachtigheid om te verhuren aan mensen met een leefloon of een buitenlandse achtergrond", bracht Joris Vandenbroucke (sp.a) in herinnering.
Homans ziet de oplossing vooral in woonbegeleiding. Financiële hulp is volgens haar niet haalbaar. "Beseffen jullie wat de impact zou zijn om iedereen een huursubsidie te geven? Dat kost 200 miljoen euro per jaar." Ook in het benutten van leegstaande sociale woningen ziet ze weinig heil. "De leegstand van sociale woningen is nodig voor renovatie."
"Een asielzoeker met leefloon heeft net dezelfde mogelijkheden als een Vlaming met leefloon", concludeerde de minister.
Bron: De Morgen, 11/09/215
http://www.demorgen.be/buitenland/h...deren-a2452911/
Eigen mening: Enerzijds heb ik enorm veel medelijden en medeleven voor deze asielzoekers als ik de tragische beelden op televisie zie. Uiteraard zou ik in hun situatie waarschijnlijk hetzelfde doen: op zoek gaan naar een betere toekomst, maar allereerst toch wel vluchten van de oorlog. Anderzijds maak ik me toch ook wel zorgen, aangezien de instroom momenteel enorm is. Veel groter dan de uitstroom. Hoe kan een klein landje als België dit bolgewerkt krijgen, terwijl er ook binnen onze 'eigen bevolking' nog vrij veel armoede bestaat? Ten eerste hebben deze mensen onderdak nodig. Verder is ook kleding, voedsel, onderwijs en dergelijke noodzakelijk. Volgens mij is hiervoor een oplossing op Europees, of zelfs op wereldvlak nodig. Ons kleine landje alleen kan in deze crisis volgens mij geen duurzame oplossing bieden.