21st May 2015, 02:47
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
China's kolenstook is over hoogtepunt heen
Er is hoop: China's kolenstook is over hoogtepunt heen
Is dit misschien wel de meest hoopgevende grafiek sinds jaren? China, het land met een onstilbare energie-honger, is de grootste kolenstoker ter wereld. Maar eerder dan gedacht lijkt zich een kentering aan te dienen.
De wereld kan nog zo veel schone energie gaan opwekken, als China niet meedoet en juist steeds meer kolen gaat stoken, zal de temperatuur op aarde toch met meer dan 2 graden stijgen. Dat was de afgelopen jaren het simpelste excuus voor fossiel-liefhebbers om toch gewoon door te gaan met hun CO2-productie.
Sterke daling
Het is nog vroeg, en één zwaluw maakt nog geen koele zomer, maar het zou wel eens kunnen dat ook dit argument de fossiellobby uit handen is geslagen. In China is de kolenstook namelijk plotseling sterk aan het dalen! Nadat het land vorig jaar al 2,9 procent minder kolen verbruikte, is in de eerste vier maanden van dit jaar maar liefst 8 procent minder kolen in rook opgegaan dan in dezelfde maanden van 2014.
De afspraak tussen Barack en Xi
De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse collega Barack Obama sloten vorig jaar een milieuakkoord waarbij China beloofde dat het kolenverbruik voor 2030 zijn maximum zou bereiken. Dat lijkt nu dus wel een heel ruime marge te zijn geweest, afgaande op het feit dat volgens de huidige cijfers 2013 voorlopig het topjaar was en dat de daling vorig jaar al inzette en dit jaar versneld voortgaat. En dat terwijl de economie van China toch fors blijft groeien.
Gigagroei schone energie
De afname van de kolenconsumptie was vorig jaar mede het gevolg van nieuwe waterkrachtcentrales en veel regenval waardoor bestaande waterkrachtcentrales meer stroom konden opwekken. Die ontwikkeling is uiteraard eindig.
Voor een verdere afname van de kolenstook zullen ook wind- en zonne-energie fors moeten toenemen. Daar is China op een enorme schaal mee bezig. Dit jaar moet de capaciteit van windmolens ruim verdubbelen naar 200 GW en die van zonnepanelen bijna verviervoudigen naar 100 GW. Er moet dus in één jaar voor zo'n 75 GW aan zonnepanelen bij komen. Hoeveel dat is? Dat is 75 keer zo veel als er eind vorig jaar in totaal in Nederland aanwezig waren.
Blog Trouw, 20-05-2015 (Vincent Dekker)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|