Griekse banken staan op omvallen
Griekse banken staan op omvallen
De Grieken haalden de voorbije maanden liefst 30 miljard van hun spaarrekening
Sinds december hebben Grieken al 30 miljard euro van hun spaarrekeningen gehaald. Dat zegt kredietbeoordelaar Moody's. 'Cypriotische' kapitaalcontroles lijken de enige oplossing.
Terwijl de onderhandelingen over een Griekse redding maar niet opschieten, tikken in Griekenland twee financilëe tijdbommen. De eerste tikt bij de overheidsfinanciën, waar de schatkist nu echt wel leeg lijkt. De fractieleider van regeringspartij Syriza in het Grieks parlement zegt woensdag dat Athene geen geld heeft om zijn volgende betaling aan het Internationaal Monetair Fonds, op 5 juni, te doen. Om de vorige betaling te kunnen doen kraakte Athene een spaarpot bij het IMF zelf, waardoor het fonds de facto zichzelf betaalde.
De tweede tijdbom tikt in de financiële wereld. De banken dreigen zonder geld te vallen. Moody's verwacht dat vier op de tien Grieken hun hypotheeklening dit jaar niet meer aflossen, waardoor de banken geen geld binnen krijgen. Tegelijk hebben Griekse gezinnen en bedrijven dit jaar al 30 miljard euro van hun spaarrekening gehaald.
De enige reden waarom de Griekse banken nog overleven, is omdat ze noodfinanciering krijgen van de centrale bank. De ECB heeft die financiering woensdagavond nog eens opgetrokken, tot een forse 80,2 miljard euro.
De Europese Centrale Bank staat dat toe, ook al belandt ze daardoor in een grijze zone. Jens Weidmann, de voorzitter van de Bundesbank, zei vorige week dat die noodfinanciering volgens hem illegaal is. De Griekse banken gebruiken het geld namelijk om op schatkistcertificaten van de Griekse regering in te tekenen, die met dat geld vervolgens de rekeningen betaalt. Dat komt neer op geld bijdrukken om overheidsuitgaven te doen, wat volgens de EU-verdragen verboden is.
Moody's denkt nu dat zelfs die noodfinanciering niet meer volstaat voor de banken. In september financierden de banken zich voor 12 procent van hun activa met de noodfinanciering. Nu is dat opgelopen tot 32 procent.
De kredietbeoordelaar denkt daarom dat het hoogst waarschijnlijk is dat er kapitaalcontroles komen. Dat betekent dat Grieken, zoals dat in Cyprus gebeurde, bijvoorbeeld maar 100 euro per dag cash uit de geldautomaat kunnen halen. De restrictie moet voorkomen dat een run on the bank los barst en de Griekse banken overkop gaan.
bron: de tijd
mening: Dat de schatkist van Griekenland leeg was, is niemand onbekend gebleven. Iedereen weet ervan en spreekt erover. Dat Grieken nu echter hun spaarboekjes ook aan het leeghalen zijn is geen goede zaak. Maar het is wel een logische reactie. We hebben hetzelfde meegemaakt in 2008-2009 in het begin van onze grote bankencrisis. Er kwam slecht nieuws over Fortis en Dexia, en 'hop', iedereen ging zijn geld afhalen en bij een andere bank plaatsen. Puur omwille van het vertrouwen dat weg is. Wij hadden in België dan nog niet echt het probleem dat men met veel wanbetalers zat, maar in Griekenland is dit een bijkomend probleem. Maar liefst 4/10 Grieken betaald hun hypotheek niet af dit jaar. Niet moeilijk dat de banken zonder geld zitten. Er wordt een hoop geld gepompt vanuit de ECB, maar ik eerlijk gezegd denk ik dat Griekenland reddeloos verloren is, in zijn schuldenberg.
|