Maken kassabonnetjes ons ziek? Onder die nogal onheilspellende titel besteedt het wetenschappelijke Vlaamse tijdschrift Eos deze maand aandacht aan hormonenverstorende stoffen in onze dagelijkse omgeving.
Hormoonverstorende chemische stoffen zitten volgens Eos in honderden alledaagse producten: in plastic verpakkingen, cosmetica en conservenblikken, in speelgoed en meubels en zelfs in de rekeningen die we in de winkel krijgen.
Overgewicht, daling IQ en vruchtbaarheid, kanker
Wetenschappelijke studies linken de blootstelling aan hormoonverstoorders onder meer aan een verhoogd risico op overgewicht, een lager intelligentiequotiënt, verminderde vruchtbaarheid en bepaalde kankers. De reden? Hormonen spelen in ons lichaam een cruciale rol bij de groei en ontwikkeling, de voortplanting, in het immuunsysteem en de stofwisseling. Tijdens bepaalde levensfasen, zoals de ontwikkeling in de baarmoeder en de puberteit, is de gevoeligheid voor hormoonverstorende stoffen nog groter.
Regelgeving beschermt onvoldoende
"De regelgeving beschermt de burger onvoldoende", zegt Åke Bergman, auteur van een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over hormoonverstorende stoffen. De chemische stoffen komen in contact met onze huid, we ademen ze in en we krijgen ze binnen via onze voeding.
Conservenblikken
Zo zit de stof bisfenol A onder meer in conservenblikken en in een coating op kassabonnetjes. "Maar vaak is niet bekend welke stoffen er precies in producten zitten, want de bedrijven hoeven ze niet bekend te maken", aldus Bergman.
Blootstelling beperken
Oorzakelijke verbanden blootleggen tussen alledaagse blootstelling aan hormoonverstorende stoffen en negatieve gezondheidseffecten is moeilijk. Volgens sommige wetenschappers is het uit voorzorg beter om de blootstelling aan hormoonverstoorders zoveel mogelijk te beperken, zeker voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.
Eet bio, niet uit blik
Eos geeft in dat verband een aantal tips. Zo verdient het aanbeveling om biologisch te eten, omdat die producten minder residu's van pesticiden bevatten. Voedsel uit blik wordt dan weer afgeraden. Voedsel in plastic schaaltjes en dozen verwarmen in de microgolfoven is eveneens uit den boze. Glas of porselein zijn een alternatief. En nieuwe kleren worden best gewassen voor u ze draagt, want foto's en logo's op textiel bevatten vaak PVC-coatings en schadelijke ftalaten.
Bron :
http://www.demorgen.be/wetenschap/m...tbaar-a2330181/
Eigen mening: Ik vind persoonlijk dat er een betere regelgeving moet komen in verband met hormonenverstorende stoffen. Zo vind ik dat de producenten zeker deze stoffen zouden moeten bekend maken, zodat mensen zelf kunnen kiezen of ze hier mee in contact willen komen of niet. Men zou de consumenten meer moeten wijzen op het risico. Het is een feit dat meisjes steeds sneller hun maandstonden krijgen. Dat is toch een perfect bewijs dat er iets mis zit met onze consumptie vandaag de dag. Meer sensibilisering is dus zeker nodig. Zowel voor de consument als voor de producent.