Uit een nieuwe studie blijkt dat ongelijkheid tussen man en vrouw bij onze voorouders niet bestond.
De gelijkheid tussen man en vrouw is niet altijd een droom geweest, maar in sommige beschavingen zelfs een realiteit. Man en vrouw hadden in de vroege geschiedenis van de mensheid immers een volledig gelijke positie. Dat blijkt uit een studie aan de hand van hedendaagse volkeren in Congo en de Filipijnen die leven van de jacht, gepubliceerd in het vakblad Science. Het onderzoek biedt een nieuw perspectief op hoe onze maatschappij door de eeuwen heen veranderd is.
Uit de recente geschiedenis blijkt dat de mensheid niet erg trots mag zijn op de manier waarop ze met gendergelijkheid is omgegaan. Vrouwen worden als het 'zwakke geslacht' gezien en in sommige beschavingen, zoals bij de Oude Grieken, werden vrouwen zelfs gelijkgesteld met slaven.
We zijn geneigd om te denken dat ook onze voorouders die leefden van de jacht, de man als dominante figuur kenden, aldus Mark Dyble, een antropoloog aan het University College London die de studie leidde. Maar Dyble toonde met zijn studie aan dat dat niet zo is.
Overlevingsstrategie
Mannen en vrouwen hadden namelijk een gelijke invloed op waar de groep leefde en met we ze leefde. 'Wanneer alleen mannen invloed hebben op waar en met wie ze leefden, dan bestaat de kern van de gemeenschap uit een netwerk van nauw aan elkaar verwante mannen met hun vrouwen', aldus Dyble. 'Als mannen én vrouwen beslissen, krijg je net geen groepen van vier of vijf broers die samen leven.'
Seksuele gelijkheid was voor de eerste mensen een overlevingsstrategie omdat het de samenwerking tussen niet verwante individuen stimuleerde. Het heeft, naast het gebruik van taal en ons groot sociaal brein, ook een belangrijke rol gespeeld in hoe de menselijke samenleving en evolutie uiteindelijk tot stand kwam.
Volgens Dyble was het door de opkomst van de landbouw, wanneer mensen rijkdom konden vergaren, dat de ongelijkheid verscheen. 'Mannen konden voor het eerst verschillende vrouwen hebben en meer kinderen krijgen dan vrouwen', aldus Dyble.
Bron:
www.knack.be (18/05/2015)
Mening: Dit artikel geeft ons inderdaad een heel ander beeld van de vroegere versie van de mens. Het algemeen beeld dat over de vrouw uit pakweg de middeleeuwen heerst, is dat zij onderdrukt werden, ongelijk waren en minder rechten hadden dan de man. Dit is echter ook een soort clichébeeld over de middeleeuwen dat niet correct is. Vrouwen in die tijd bekleedden hoge functies, behielden hun eigen naam en een aantal fundamentele vrouwenrechten waren algemeen aanvaard. Ik ben blij dat nu ook het beeld van de jagende, dominante man die 'thuis komt' en zijn onderdanige vrouw meteen aan het werk zet, van de tafel wordt geveegd. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen over de hele wereld blijft een droom maar het doet goed om te lezen dat het ooit een realiteit was en dus terug kan zijn.