Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil werk maken van een kilometerheffing voor personenwagens. "We moeten dat gewoon doen", klinkt het vandaag in een interview met De Tijd.
"Alleen met beton zal het niet lukken", zo analyseert de minister tijdens het interview het fileprobleem. "Uiteindelijk zullen we de mobiliteit moeten sturen."
"Als je echt wil sturen, heb je een kilometerheffing voor personenwagens nodig", luidt het verder. "We vinden het doodnormaal dat we in Frankrijk en Zwitserland betalen voor het gebruik van de wegen. Waarom zouden we hetzelfde principe niet in Vlaanderen invoeren? Wij zijn het transitland bij uitstek."
"Veel Vlamingen betalen vandaag gewoon te veel verkeersbelasting. Het bezit van een wagen belast de wegen en de economie niet. Het verbruik van een wagen daarentegen leidt tot vervuiling en files. Wie de weg minder belast, moet minder belastingen betalen."
Volgens de minister is er wel meer studiemateriaal nodig. De invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens in april 2016, is daarvoor een uitgelezen kans.
Bron: De Morgen, 16 mei 2015
http://www.demorgen.be/binnenland/b...agens-a2323616/
Mening
Ik vind dat Ben Weyts hier wel een punt heeft. Als we naar Frankrijk of Zwitserland op reis gaan, vinden we het heel normaal dat we moeten betalen voor de wegen. België is een land waar veel verkeer op de wegen is. Al dat verkeer zorgt ervoor dat onze wegen sneller verslijten. Al dat oplapwerk van de wegen of vernieuwing van het wegdek kost heel veel geld. Dat geld kan men dan bekomen door het invoeren van kilometerheffing.
Het ander positief punt is wie veel met de wagen rijdt, ook meer moet betalen. Dit is logisch want hij maakt meer gebruik van de wegen en zorgt zo dus voor een grotere slijtage van de wegen. Mensen die de auto dan minder gebruiken, moeten dan ook veel minder kilometerheffing betalen.
Dat heel dit project eerst nog grondig moet onderzocht worden, lijkt mij vrij logisch. Deze ingreep kan niet vandaag op morgen ingevoerd worden. Het initiatief lijkt mooi, maar er zal wellicht nog heel wat kritiek op volgen.