Enkele post bekijken
  #1  
Oud 14th May 2015, 15:23
Elke.L*uwerysen Elke.L*uwerysen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Merksplas
Posts: 127
Gezond eten is een luxe in groeilanden

Gezond eten is een luxe in groeilanden

De Britse denktank analyseerde de evolutie van de voedselprijzen in China, Brazilië, Zuid-Korea en Mexico tussen 1990 en 2012. Uit de studie blijkt dat de prijzen van groenten en fruit in die periode met 55 tot 91 procent stegen, terwijl die van verwerkte voedingsproducten, zoals kant-en-klaarmaaltijden, aanzienlijk daalden. Die landen tellen daardoor veel zwaarlijvige inwoners.

De groeilanden volgen de ongezonde trend van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijft Financial Times. Zo is de prijs van een ijsje tussen 1980 en 2012 met 50 procent gedaald in het Verenigd Koninkrijk.

In Korea is de prijs van bijvoorbeeld kool tussen 1975 en 2013 met 60 procent gestegen. In China de prijs van verse groenten in de afgelopen twee decennia verdubbeld.

Suikertaks

Volgens Steve Wiggins, een van de onderzoekers, is de stijging onder meer te wijten aan de toegevoegde waarde van gezonde producten. "Groenten en fruit worden gewassen en verpakt. Dat jaagt de prijs de hoogte in." Daarnaast merkt hij op dat dergelijke producten duurder worden als ze buiten het seizoen worden aangeboden.

Mexico, de tweede economie van Latijns-Amerika, is sinds 2014 de strijd aangegaan tegen de ongezonde levensstijl van zijn inwoners. Het land heft sinds vorig jaar een belasting op suikerrijke dranken en calorierijke producten. Mexico wil zo de gezonde producten financieel aantrekkelijker maken.

"De prijzen veranderen volstaat niet om het dieet van je bevolking te wijzigen", zegt Wiggings aan Financial Times. Mexico zou, nog volgens de studie, de extra belastinginkomsten kunnen gebruiken om gezond voedsel te subsidiëren.

Bron: Knack, 13 mei 2015
http://moneytalk.knack.be/geld-en-b...mal-570313.html

Mening: Gezonde voeding zou niet duurder mogen worden terwijl ongezonde voeding alsmaar goedkoper wordt. Ik vind dat Mexico een goed voorbeeld geeft, laten we de strijd aangaan tegen ongezonde voeding. Ik begrijp dat het productieproces van gezonde voeding er steeds meer voor zorgt dat de prijzen de lucht in gejaagd worden. Maar als de ongezonde voeding niet goedkoper zou worden zou dat ook niet nodig zijn. Producenten van groenten en fruit moeten er voor zorgen dat hun product er goed uit ziet en dat het aanspoort om te kopen. Een bak vol met trostomaten waaruit je kan kiezen spoort de klant niet meer aan om te kopen. Een trostomaat die netjes verpakt zit verkoopt wel. Eigenlijk zouden we de nieuwe verpakkingstechnieken van gezonde voeding moeten aanmoedigen omdat het de klant aanspoort te kopen. Als dat er niet zou zijn zou er nog minder groenten en fruit verkocht worden. Ik kan niet meteen een oplossing vinden voor het probleem van de alsmaar goedkoper wordende ongezonde voeding, maar een suikertaks zoals in Mexico lijkt me nog niet zo'n slecht idee.
Met citaat antwoorden