13th May 2015, 15:24
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Nijlen
Posts: 130
|
|
Meisje ontmaskert verkrachter met smartphone
Meisje ontmaskert verkrachter met smartphone
De correctionele rechtbank van Leuven heeft gisteren een 49-jarige man veroordeeld tot vier jaar effectieve gevangenisstraf voor verkrachting van de dochter van zijn vriendin in Diest. Het meisje van 12 jaar deed hem de das om door gebruik te maken van haar iPhone.
Het meisje stapte met haar verhaal naar haar moeder, maar die geloofde haar niet. Daarop besloot ze haar smartphone te gebruiken. Ze maakte vier opnames van ontmoetingen met de dader. Die bevatten zeer expliciete passages over herhaalde seksuele contacten onder druk.
De dader bleef ontkennen. Tijdens het onderzoek beweerde hij dat de gesprekken gemixt waren en dat de stem op de geluidsopnames niet de zijne was. Maar de opnames werden in een audiovisueel lab authentiek bevonden. Niets bleek geknipt of gemonteerd te zijn.
De drie rechters in Leuven stelden in hun vonnis dat het ‘moed vergt’ wat het meisje deed.
Video als bewijs
Raadsman Laurens van Puyenbroeck van het Gentse advocatenkantoor Van Eeckhaut is gespecialiseerd in auditieve en visuele bewijslast. ‘De frequentie van dit soort opnames neemt zienderogen toe, vooral in zedenzaken’, zegt hij. ‘Steeds vaker gebeurt het spontaan. De smartphone ligt nu eenmaal binnen bereik van de jonge generatie.’
‘Het staat de rechters nog altijd vrij om op dit soort bewijslast in te gaan’, stelt hij. ‘De enige voorwaarde is dat de bewijzen verworven werden op een toelaatbare manier. Dat is in deze zaak zeker het geval. Anno 2015 gaan de rechters dit soort bewijsvoering niet meer uit de weg.’
Ooit vormden videobeelden geen geldig bewijs voor de meeste rechtbanken in Vlaanderen. Niet dat het verboden was, maar de rechters hielden er gewoon geen rekening mee.
Bron:
Belga. (2015, mei 13). Meisje ontmaskert verkrachter met smartphone . De Standaard.
Eigen mening:
Ik vind het goed dat er nu wel rekening wordt gehouden met videobeelden en geluidsopnames. Op deze manier zal er meer bewijs kunnen verkregen worden. Zoals in het artikel wordt gezegd hebben jongeren hun smartphone steeds in de buurt en misschien maar goed ook. Via deze weg kunnen dingen worden vastgelegd zoals bijvoorbeeld pesten. De laatste tijd zijn hierover veel filmpjes verschenen in de media. Hierdoor kunnen we sneller ingrijpen en weten we waarvoor we als burger alert moeten zijn.
Ik vind het wel opmerkelijk dat de moeder van het meisje haar eerst niet geloofde en ze genoodzaakt was om op deze manier haar moeder te overtuigen en voor bewijs te zorgen.
Of we de smartphone nu een voordeel kunnen noemen in deze zaak is misschien gevaarlijk. Alleszins is de smartphone hier een redding geweest voor het meisje.
|