Open VLD verwerpt een algemene herschatting van de kadastrale inkomens, maar wil dat gemeenten zelf de belastingen mogen verlagen voor bepaalde straten of wijken.
De partij reageert daarmee op de uitspraken van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) die een aanpassing van het KI ‘noodzakelijk’ vindt en ook op minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), die zijn administratie laat bekijken wat een algemene herschatting van de kadastrale inkomens – wat geleden is van 1979 – kost aan tijd en middelen.
‘Zo’n herziening staat niet in het regeerakkoord, dus het heeft geen zin om de Vlaming ongerust te maken’, reageert Vlaams parlementslid Bart Somers, ‘een kadastrale perequatie is een complexe en dure aangelegenheid en we weten niet wie er de winnaars en verliezers van gaan zijn’.
De liberalen doen een tegenvoorstel. ‘Laat gemeenten vrij om de onroerende voorheffing (die gebaseerd is op het KI, red.) gericht te verlagen voor bepaalde straten of hele wijken, tijdelijk of permanent’, aldus Somers. ‘Zo kunnen verloederde wijken weer aantrekkelijk worden en raken historische scheeftrekkingen gericht gecorrigeerd.’
Bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150512_01679449
Datum: 13/05/2015
Mening:
Ik vind het logisch dat het kadastraal inkomen regelmatig wordt aangepast. Zo kunnen er bijsturingen gebeuren, afhankelijk van de situatie. Als een wijk dan minder 'hip' wordt, kan het kadastraal inkomen op grond hiervan naar beneden gaan en omgekeerd uiteraard ook. In ons land wordt gebouwd en verbouwd, vaak zonder dat de overheid hiervan op de hoogte is. Wie een woning koopt, verbouwingen doet en dit op een reguliere manier aangeeft, valt dan plots in een veel hoger kadastraal inkomen. Als we het kadastraal inkomen niet regelmatig controleren en bijsturen, komen we in Griekse toestanden terecht.