Enkele post bekijken
  #1  
Oud 12th May 2015, 21:35
D*nnis Geentjens D*nnis Geentjens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2013
Locatie: Vosselaar
Posts: 93
Europese Commissie wil vluchtelingenquota als ‘voorlopige maatregel’

De Europese Commissie stelt woensdag haar fel geanticipeerde nieuwe migratiepolitiek voor. Zoals aangekondigd door voorzitter Jean-Claude Juncker zal een quotasysteem voor de spreiding van vluchtelingen daar prominent deel van uitmaken. Uit indiscreties binnen de Commissie blijkt dat het (althans in eerste instantie) om een voorlopige maatregel bij noodsituaties zal gaan en dat individuele lidstaten hun veto niet zullen kunnen stellen.

'Ik wil spreken over een quotasysteem. We moeten tonen dat we collectief inspanningen leveren', zei Juncker twee weken geleden in het Europees Parlement in Straatsburg. Onaangekondigd zette hij de spreiding van vluchtelingen over heel Europa op de agenda. 'Het kan niet dat de rechtstreeks betrokken landen dit alleen moeten oplossen. Het gaat om gedeelde solidariteit.'

Morgen/woensdag keuren de 28 commissarissen de ‘Europese Migratieagenda 2015-2020’ definitief goed. Een bron bij de Commissie wist dinsdag dat op minder dan 24 uur van de geplande persconferentie nog heel wat knopen moeten worden doorgehakt. Wat wel al vast ligt, is dat de Commissie voor de invoering van het quotasysteem artikel 78.3 van het Verdrag van Lissabon wil gebruiken als juridische basis. Dat artikel creëert de mogelijkheid van 'voorlopige maatregelen' wanneer lidstaten 'ten gevolge van een plotselinge toestroom van onderdanen van derde landen in een noodsituatie terechtkomen'.

Dat zou meteen betekenen dat de Commissie zelf het voorstel voor het instellen van een quotasysteem kan doen en dat in de Raad van ministers slechts een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten vereist is om het voorstel goed te keuren. Met andere woorden: landen die liever niet aan het quotasysteem deelnemen, zullen hun veto niet kunnen gebruiken en dreigen geïsoleerd te staan. Ook zou het voorstel op tafel liggen om op termijn naar een definitief systeem te evolueren, maar daar moet woensdag dus nog de beslissing over genomen worden.

Wat in ieder geval vaststaat, is dat in landen als het Verenigd Koninkrijk, Hongarije en de Baltische landen angstvallig wordt uitgekeken naar het Commissievoorstel. Zij zien het niet zitten om een welbepaald aantal vluchtelingen te moeten opvangen. De lidstaten waar nu de meeste ‘derdelanders’ aankomen - Italië, Griekenland, Malta en Cyprus - zijn dan weer wel gewonnen voor een verplicht quotasysteem.

Bron: Nieuwsblad
Datum: 12/05/2015
URL: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150512_01678570

Mening:

Ik vind dit wel een goed idee. Zeker omdat het vandaag een groot probleem is en het waarschijnlijk nog zal vergroten wanneer IS sterker zal worden in Noord-Afrika die een toevlucht zullen zoeken in het 'veilige' Europa. Ook moeten de mensenhandelaren worden vervolgt, zodat deze praktijken kunnen stoppen. Er moet een internationale databank komen met hierin alle betrokken partijen, dus ook met een aantal Noord-Afrikaanse landen. Daarentegen snap ik het wel dat sommige landen niet staan te springen om vluchtelingen op te vangen. Ik hoop dan ook dat het een tijdige oplossing en dat het mogelijk is om in de toekomst de mogelijkheid te hebben om als land te zeggen dat er geen noodsituatie meer is en dat ze daardoor verplicht moeten terugkeren naar land van herkomst. Anders is het wel een heel makkelijke manier om een beter leven te kunnen starten.
Met citaat antwoorden