Enkele post bekijken
  #1  
Oud 11th May 2015, 08:23
l*ssa.sips l*ssa.sips is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Zoersel
Posts: 81
Samenwerking politie en fiscale en sociale inspectie laat op zich wachten

De speurteams tegen zware fraude raken maar niet niet uit de startblokken. 'Spijtig', vindt voormalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A).

'Multidisciplinaire Onderzoeksteams' (Motem) zouden de strijd tegen zware fraude tegen nu sterk opgedreven moeten hebben. De vorige regering keurde een paar weken voor de verkiezingen van mei 2014 de oprichting van die teams goed. De federale gerechtelijke politie (FGP) moest de eerste stap zetten door politiespeurders met diverse achtergronden samen te brengen. De deadline daarvoor lag op 1 oktober vorig jaar, maar behalve in Gent zijn deze politieteams nergens officieel samengesteld.

En dus is het nog even wachten op de samenwerking tussen politiespeurders uit de afdelingen financiële criminaliteit, fraude en cybercrime en de sociale inspectie en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Door mensen met verschillende achtergronden in één ploeg te plaatsen, zou de opsporing in complexe fraudedossiers geen kwestie meer zijn van informele contacten tussen de politie- en inspectiediensten. Op dit moment komen al die mogelijkheden pas samen als de ene dienst bij de andere polst wat die heeft liggen.

De huidige staatssecretaris voor Bestrijding van fiscale fraude, Elke Sleurs (N-VA), laat aan De Standaard weten dat de verschillende administraties nog aan het bekijken zijn hoe de samenwerking het best kan verlopen. ‘We zijn ons goed bewust van de noodzaak van deze teams en zoeken uit hoe ze het best in de praktijk worden omgezet’, zegt haar woordvoerder.

‘Spijtig dat alles zo traag loopt’, vindt Vlaams parlementslid John Crombez (SP.A), die in de vorige federale regering staatssecretaris voor Fraudebestrijding was en dus mee besliste over de oprichting van de Motems. ‘De werking van die teams is bepalend voor de aanpak van onder meer sociale fraude. Als er ruis op de lijn zit tussen de diensten of als je te veel afhangt van toevallige contacten, boek je minder resultaten. Deze vertraging valt zeer te betreuren.’

Bron: De Standaard: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150510_01674031 (geraadpleegd op 11/05/2015)
Mening: Het lijkt me een zeer goed idee om deze teams samen te stellen tegen zware fraude. Het is van uitermate belang dat dit wordt tegengegaan. Door verschillende politieteams samen te zetten kan een efficiëntere opsporing misschien wel verzekerd worden. De oprichting echter voorspeld niet veel goeds. Enkel Gent heeft de deadline van 1 oktober vorig jaar gehaald. Het belang van de teams lijkt hier wat mee in de wind geslagen. Ik begrijp dat er goed moet overwogen worden hoe deze teams in elkaar gaan zitten, maar zo lijkt het gewoon niet van de grond te komen. Ik vraag me af OF deze mooie woorden wel zullen omgezet worden in de praktijk.
Met citaat antwoorden