Jongerenwelzijn krijgt plaatsgebrek niet opgelost
Bijna vierduizend minderjarigen met een handicap en drieduizend probleemjongeren krijgen niet de hulp die ze het meest nodig hebben. Dat blijkt uit het jaarrapport dat het Agentschap Jongerenwelzijn vandaag voorstelt.
Exact 3.053 kinderen en jongeren met een vastgestelde psychische stoornis staan op een wachtlijst voor hulp. Dat kan een psychische begeleiding, behandeling, dagopvang of verblijf in een instelling inhouden. Alles samen wachten 7.427 kinderen en jongeren op een of andere vorm van hulp.
De meer dan drieduizend jongeren die nood hebben aan psychische hulp (mogelijk in combinatie met andere zorg) vormen de grootste groep op de wachtlijsten. Het gebrek aan bijstand voor hen werd in het verleden duidelijk toen een jeugdrechter niet anders kon dan een autistisch meisje te plaatsen in een psychiatrische instelling voor volwassenen.
‘De nieuwe werking van Jongerenwelzijn heeft het plaatsgebrek niet opgelost’, zegt Stefaan Van Mulders, de topman van het Agentschap Jongerenwelzijn. ‘We slagen er wel meer in jongeren met complexe problemen te helpen.’
Sinds maart 2014 werkt de sector volgens het principe van de Integrale Jeugdhulp. De bedoeling daarvan is de zorg voor een kind te laten vertrekken vanuit de vraag, in plaats van vanuit het aanbod.
Bron:
www.standaard.be (geraadpleegd op 6 mei 2015)
Mening
Een jammer zaak dat er nog zoveel kinderen niet geholpen worden. Ik denk niet dat er voor het eerst een oplossing uit de bus zal komen.
Een kennis van mij heeft testen moeten laten doen om te zien of deze persoon al dan niet autisme heeft. Nu zijn de onderzoekers niet zeker dus deze persoon wordt doorgestuurd naar een ander ziekenhuis waar men nog meer gespecialiseerd is. Nu blijkt dat de wachtlijst oploopt tot een half jaar. De persoon kan er niet mee lachen want anders had hij op de middelbare school nog 2 jaar GON - begeleiding kunnen krijgen.