Elke Vlaamse jongere moet twee uur reanimatietechnieken achter de kiezen hebben wanneer hij de middelbare school verlaat. Dat is de kern van een actieplan dat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zo snel mogelijk in de praktijk wil brengen, schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.
EHBO op school maakt nu al deel uit van de eindtermen, maar wordt in de helft van de Vlaamse scholen niet toegepast door een overvol leerprogramma en een gebrek aan trainers en expertise. Nochtans is het belang ervan ontzettend groot. Wanneer iemand getroffen wordt door een hartfalen, is het snelle optreden van omstaanders cruciaal voor zijn overlevingskansen.
Een reportage van het VRT-programma Volt maakte het onlangs nog eens pijnlijk duidelijk: slechts één Vlaming op de acht weet wat hij moet doen wanneer in zijn omgeving iemand een hartaanval krijgt. Dat is: de 112 bellen, hartmassage en mond-op-mondbeademing toepassen en bij voorkeur ook defibrilleren met een AED-toestel (Automatische Externe Defibrillator) dat al op heel veel openbare plaatsen in ons land voorhanden is.
Crevits wil nu een samenwerkingsverband tot stand brengen tussen de onderwijskoepels, het Rode en Vlaams Kruis, gemeenten en brandweerkorpsen. Bedoeling is dat alle vijfdejaars een intensieve cursus krijgen, gevolgd door een opfrismoment in het zesde jaar. De cursussen zullen gegeven worden door het Rode Kruis of door daartoe opgeleide leerkrachten.
Geen smak geld
"Een aanpassing van de eindtermen of het aanstellen van vakleerkrachten is daarvoor niet nodig", zegt Crevits. "Volgens het Rode Kruis volstaat het al dat je twee uur intensief met groepjes van vijftien derdegraadsleerlingen aan de slag gaat om ze de technieken aan te leren."
Crevits is niet van plan er een smak geld tegenaan te gooien. Voor het geven van de opleidingen rekent ze op het Rode Kruis, Het Vlaamse Kruis en de leerkrachten. "Het Rode Kruis organiseert nu al cursussen voor leerkrachten. Die kunnen hun kennis dan doorgeven aan leerlingen." En ook logistiek zijn er geen grote investeringen nodig. "Alle gemeentebesturen of brandweerkorpsen beschikken over oefenpoppen."
Bron:
http://www.demorgen.be/binnenland/r...-zijn-a2300668/
Datum: 27/04/2015
Mening:
Ik vind het schrijnend dat maar 1 op 8 Vlamingen weten wat ze moeten doen wanneer iemand een hartaanval krijgt. Op deze moment is elke seconde cruciaal voor het slachtoffer. Hier moeten we dringend iets aan veranderen. In het artikel staat dat 2u genoeg is. 2u is niet veel, daarom denk ik dat het zeker haalbaar is. Het school moet hier strenger op toezien. Ik heb gehoord van derdejaars dat wij in onze school een cursus EHBO krijgen, dit vind ik goed. Als toekomstig leerkracht vind ik het zeer belangrijk dat je weet hoe je moet reageren in bepaalde situaties. Niet alleen in het onderwijs is dit belangrijk. Daarbuiten is het ook belangrijk. Het is leuker om een persoon te kunnen redden, dan hem te zien sterven voor jouw ogen.