Blair contra Verhofstadt?
Blair helpt met offer van arme EU-landen de rijkste lidstaten - Verhofstadt dreigt met veto
De armste EU-landen moeten van Tony Blair een offer brengen voor de rijkste. Anders komt er geen einde aan de ruzie over geld en zijn de armste landen nog slechter af. Maar België dreigt dwars te liggen...
Op het laatste moment voordat Blair als EU-voorzitter vandaag zijn plan voor de begroting moet inleveren, heeft hij de arme leden in Midden- Europa persoonlijk voor het blok gezet. In Boedapest maakte Blair eind vorige week duidelijk aan de leiders van Polen, Tsjechië, Hongarije en Slovakije dat het in hun eigen belang is als de EU vijftien miljard euro schrapt in de uitkeringen aan de arme nieuwkomers. Anders krijgt Blair de begroting niet rond. Dan zou de EU terug moeten vallen op de bestaande begroting en daarin is heel veel minder uitgetrokken voor de nieuwe leden.
Met dat mes op de keel lijken de nieuwe landen weinig keus te hebben. Maar ze hebben er zelf om gevraagd.
In juni, vlak voordat een EU-top over de geldruzie uiteenspatte, probeerden de nieuwe landen ’s nachts nog te redden wat er te redden viel. De toenmalige Poolse premier Marek Belka bood namens alle nieuwkomers aan om wat van hun aanspraken in leveren. „Ik vroeg: gaat het alleen om geld en zo ja, hoeveel moet het zijn?” Het was zijn bedoeling om de rijke landen voor schut te zetten. „Mijn voorstel was een reactie op het egoďsme van enkele lidstaten”, zei de Pool, doelend op onder andere Nederland, dat zijn EU- contributie flink wil verlagen, en Groot-Brittannië dat zijn miljardenkorting wil houden.
Egoďstisch of niet, Blair wil het aanbod van juni nu ook echt incasseren. Door de uitkeringen aan de nieuwe landen te verlagen, kan de totale EU-begroting omlaag. Dan hoeven Nederland en andere klagers minder te betalen.
Blair probeert de bittere pil voor de nieuwkomers wat smakelijker te maken. Hij wil de reglementen voor de EU-hulp versoepelen. Nu blijft er elk jaar weer hulpgeld over doordat projecten niet voldoen aan de regels. Bovendien moeten de ontvangers doorgaans evenveel geld in een project steken als de EU doet. Dat hebben ze lang niet altijd klaar liggen. Dus als soepeler regels betekenen dat ze meer kunnen uitgeven van minder geld, zijn ze beter af.
De nieuwe landen houden hun kruit nog even droog en wachten af wat de andere EU-landen ervan vinden. Blairs voorstel komt vanmiddag op tafel voor een eerste gezamenlijke bespreking op woensdag. Eind volgende week zullen de regeringsleiders proberen knopen door te hakken.
Tot nog toe leken de Britten nauwelijks moeite te doen voor de begroting. Als ze er al iets over zeiden dan ging het vooral over hun eigenbelang, het behoud van hun korting. Ze leken te vergeten dat ze als EU-voorzitter ook een breder belang moet dienen.
Op ’t nippertje zet Blair de zaken nu op scherp. Hij zou zelfs bereid zijn een miljard van de korting van ruim vijf miljard euro in te leveren. Dat wordt hem in eigen land zwaar aangerekend. Vooral omdat Chirac van Frankrijk zonder kleerscheuren uit de ruzie lijkt te komen. Aan zijn landbouwsubsidies wordt niet getornd.
België dreigt met veto
Nu Tony Blair en andere zuinige EU-leden afstevenen op een lagere EU-begroting, komt België in het geweer. Premier Guy Verhofstadt dreigde gisteren op een bijeenkomst van zijn Vlaamse liberale partij met een veto omdat verlaging ’oneerlijk’ is tegenover de nieuwe lidstaten. Ook zou het nadelig zijn voor alle Europese burgers. Zij willen volgens hem een krachtdadig Europa dat de problemen aanpakt, en daarvoor is juist meer geld nodig. In zijn vorige week verschenen boek ’De Verenigde Staten van Europa’ bepleit Verhofstadt vergaande bevoegheden van de EU. De wereldconcurrentie, het milieu, de veiligheid en de misdaadbestrijding vereisen dat, vindt hij. Met zijn federalistische visie lijkt Verhofstadt bij de regeringsleiders alleen te staan. Maar zijn veto zou even dodelijk zijn als dat van ieder ander.
Trouw, 05-12-2005
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|