Enkele post bekijken
  #1  
Oud 17th April 2015, 09:47
b*itt.g b*itt.g is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Noorderwijk
Posts: 94
Aroma's e-sigaretten schadelijker dan gedacht

E-sigaretten bevatten allerlei aromastoffen die de roker moeten smaken. Maar er komt almaar meer bewijs bij dat het inademen van de aroma’s minder onschuldig is dan tot dusver gedacht.

Wilde kers, donkere chocolade, kauwgom, apple crumble, ... Producenten ontwikkelen talloze smaken voor hun e-sigaretten en elke maand komen er honderden nieuwe smaken bij voor de ‘e-liquids’, de vullingen van de e-sigaretten. De aroma’s van fruit, snoep of cocktails moeten met name jongeren warmmaken voor de e-sigaret.

Uit een studie die zopas in het vakblak Tobacco Control is verschenen, blijkt dat de aroma’s van de e-sigaretten, of ze nu al dan niet nicotine bevatten, cocktails zijn van chemische stoffen.

De onderzoekers vonden onder meer stoffen uit de groep van de aldehyden. Daarvan is geweten dat ze de luchtwegen irriteren. Voor sommige stoffen, zoals benzaldehyde, wordt bij een gemiddeld gebruik van de e-sigaret de aanbevolen grenswaarde ruim overschreden, berekenden ze.

‘De stoffen in de vullingen van e-sigaretten worden als aroma’s in onze voeding gebruikt en daarbij als veilig beschouwd’, zegt Ben Nemery, professor toxicologie aan de KU Leuven. ‘Maar dat betekent nog lang niet dat ook het inademen ervan onschadelijk zou zijn. Via de longen geraken de stoffen zeer snel en ongehinderd in het bloed. Als je stoffen via voeding binnenkrijgt, worden ze mogelijk wél afgebroken tijdens de vertering of in de lever.’

Volgens Nemery moet de overheid strenger toezien op de aroma’s van de e-sigaretten. ‘We mogen er niet zomaar van uitgaan dat de smaakstoffen geen risico inhouden omdat ze ook in de voeding worden gebruikt.’

Ook Luk Joossens, tabaksexpert bij de Stichting tegen Kanker, vindt dat de regelgeving strenger moet worden. ‘Enkele smaakstoffen zoals menthol worden binnenkort verboden voor gewone sigaretten omdat ze jongeren aanzetten te beginnen roken. Bij de e-sigaretten blijven daarentegen wél alle smaakstoffen toegelaten. Terwijl we nog lang niet alles weten over het effect op onze gezondheid, en de smaken van de e-sigaretten evengoed een opstap zijn naar het roken van gewone sigaretten.’

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150416_01634449
Mening:
Normaal wordt verwacht dat e-sigaretten gezonder zouden moeten zijn dan gewone sigaretten. Wat ze niet vermelden in het artikel is dat het werkelijk zo is. Zijn gewone sigaretten gezonder dan e-sigaretten of omgekeerd? Persoonlijk vind ik e-sigaretten geen goed middel om te stoppen met roken. Het normaliseert en maakt het roken aantrekkelijk, vooral bij jongeren. Eerder heb ik al eens gehoord dat 2/5 jongeren reeds geëxperimenteerd heeft met een e-sigaret.
Met citaat antwoorden