16th March 2015, 11:47
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Nijlen
Posts: 130
|
|
Eén op vijf buurtbibliotheken gesloten
Eén op vijf buurtbibliotheken gesloten
Tussen 2008 en 2013 werden er in Vlaanderen 95 bedieningspunten van bibliotheken gesloten. Dat zijn meestal kleine satellietvestigingen van de hoofdbibliotheken. Er wordt niet altijd een alternatief ingericht.
In 2013 gingen er maar liefst 45 buurtbibliotheken dicht, een pak meer dan in de voorgaande jaren. In 2013 was het aantal buurtbibliotheken geslonken tot 330, terwijl het er in 2008 nog 425 waren.
‘En dat is nog een onderschatting’, zegt Bruno Vermeeren van de bibliotheekkoepel VVBAD, dat de cijfers opvroeg bij het Vlaamse Agentschap Sociaal-Cultureel Werk. ‘De telling gaat maar tot 2013, terwijl die beweging nog volop aan de gang is.’
De grootschalige sluiting heeft alles te maken met de besparingsinspanningen waar heel wat gemeenten voor staan. Daarbij wordt het economisch nut van de kleinere satellietvestigingen steeds vaker in vraag gesteld.
‘En ook de bibliotheeksector ziet de logica daarvan in’, geeft Bruno Vermeeren van de bibliotheekkoepel VVBAD toe. ‘Op voorwaarde dat er een volwaardige bibliotheekdienstverlening wordt ingericht voor zwakkere bevolkingsgroepen, die zich minder makkelijk kunnen verplaatsen.’
De vraag is of de sluitingen een voorbode zijn van wat komen zal, wanneer de gemeenten vanaf 2016 niet langer verplicht zijn een bibliotheek in te richten.
Bron:
Lemmens, K. (2015, maart 16). Eén op vijf buurtbibliotheken gesloten. De Standaard.
Eigen mening:
Ik vind het nog steeds belangrijk dat er voldoende bibliotheken zijn. Ik kan mij voorstellen dat kleinere bibliotheken sluiten een grote besparing kunnen opleveren. Ik heb hier niets op tegen maar ik vind wel dat gemeentes dan soepeler moeten samenwerken met andere bibliotheken in de buurt. Zo kunnen gemeentes in de buurt een sluiting van een bibliotheek samen opvangen.
Als ik ga kijken naar mijn eigen gemeenten, Nijlen, wij zijn een samengestelde gemeente met 2 kleine deelgemeenten. Elke gemeente heeft één bibliotheek. Wij zouden één grote bibliotheek kunnen openen in Nijlen en de andere vestigingen sluiten. De mensen die dan bijvoorbeeld dicht bij Berlaar, Herenthout of Lier wonen moeten de mogelijkheid krijgen om ook daar gratis een boek te gaan ontlenen.
|