Meer dan de helft van de Vlamingen is niet uitgerust wanneer de wekker ’s ochtends afgaat. Drie op de vier drukt dan ook consequent op ‘snooze’. Toch willen we niet langer slapen, want dan missen we te veel van wat zich afspeelt in de maatschappij, zeggen onderzoekers.
Waarom kunnen Vlamingen niet gewoon in bed kruipen en heerlijk wegzakken in zoete dromen? Volgens een internet-enquête van vzw De Maakbare Mens, die door 517 Vlamingen werd ingevuld, liggen we nauwelijks in bed of het piekeren en woelen begint.
We piekeren ons suf
Uit de bevraging blijkt dat meer dan een op de drie Vlamingen (36 procent) in bed nog ligt te piekeren over het werk en dat bijna de helft (46 procent) zijn hoofd breekt over privézaken terwijl hij eigenlijk zou moeten slapen. Ook van slapen op onregelmatige uren en door tijdsgebrek liggen we ’s nachts wakker. Volgens de onderzoekers vinden we slapen vooral tijdverlies en beknibbelen we daarom makkelijker op onze slaap dan op andere basisbehoeften.
Iedereen wil snoozen
Aangezien we moeilijk uit ons bed kunnen ’s ochtends, gebruikt drie op de vier ondervraagde Vlamingen elke dag de snooze knop. Nochtans is snoozen - je wekker om de vijf à tien minuten opnieuw laten afgaan zodat je je nog eens kan omdraaien - slecht voor de slaapkwaliteit en voor de alertheid die je voor de rest van de dag kunt opbrengen, aldus verschillende wetenschappelijke onderzoeken.
Wakker blijven om te presteren
Volgens de onderzoekers willen we constant wakker blijven omdat de maatschappij ons oplegt dat alles 24 op 24 en 7 op 7 blijft doordraaien. Negen op de tien ondervraagde Vlamingen drinkt elke dag cafeïnehoudende dranken of energiedranken om wakker te blijven. Een op de drie voelt zich overdag slaperig.
Maar meer slapen willen we niet, omdat we dan te veel missen van wat er allemaal op deze wereld gebeurt. Drie kwart van de Vlamingen wil dan ook gewoon dat de slaapkwaliteit verbetert, niet de slaapduur.
Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150310_01571698
Mening