Enkele post bekijken
  #1  
Oud 21st February 2015, 17:52
C*roline.Liekens C*roline.Liekens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 135
Grote staking in Amerikaanse oliesector breidt verder uit

Grote staking in Amerikaanse oliesector breidt verder uit


21 februari 2015

De staking in de oliesector in de Verenigde Staten breidt uit. Vandaag lanceerde de vakbond United Steelworkers (USW) een oproep in vier fabrieken om er het werk neer te leggen. De staking, in negen sites, startte op 1 februari. Het gaat om de grootste actie sinds 1980 in de sector.

De staking brak begin deze maand uit na het uitblijven van een akkoord over een nieuwe cao. USW eist onder meer een hoger loon en strengere regels om vermoeidheid op de werkvloer te voorkomen. Aan de andere kant van de tafel zit het olieconcern Shell, dat onderhandelt namens zijn sectorgenoten. De onderhandelingen verlopen erg moeizaam, zeven voorstellen van de werkgevers zijn al afgeschoten door de vakbond.

Aanvankelijk werd op negen sites het werk neergelegd, in raffinaderijen in de Amerikaanse staten Californië, Texas, Kentucky en Washington. Onlangs kwamen daar twee fabrieken in het Midwesten bij en zaterdag is een oproep gelanceerd aan het personeel van Motiva Enterprises in Texas en Louisiana om ook het werk neer te leggen. De raffinaderijen vertegenwoordigen meer dan 20 procent van de Amerikaanse productie. De USW vertegenwoordigt 30.000 arbeiders, die samen instaan voor 64 procent van de Amerikaanse olieproductie.

Bron: www.demorgen.be

Motivatie: De staking in de Amerikaanse oliesector blijft voortduren en dit al sinds 1 februari. Er is geen akkoord bereikt over de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst waardoor de USW (de vakbond) heeft geëist om verder te blijven staken. De belangrijke vraag die ik mij dan stel, is of het olieconcern Shell niet te veel inspraak heeft waardoor het voorstel voor een hoger loon en regels om vermoeidheid te voorkomen niet veel te makkelijk kan worden afgeworpen.
Dat de raffinaderijen die staken meer dan 20 procent vertegenwoordigen van de Amerikaanse productie van olie maakt dat de staking een grote proportie aanneemt. Wanneer er geen akkoord de komende dagen wordt bereikt tussen de partijen zal dit misschien ook wel een invloed hebben op de prijs van olie in ons land. Het is dan de vraag hoe afhankelijk België is van Amerika en welke hoeveelheid olie wij afnemen van hen. Ongetwijfeld volgt er nog later meer informatie rond de grootste staking in de Amerikaanse oliesector sinds 1980.
Met citaat antwoorden