Krant zou HSBC-schandaal minimaliseren
Journalist verwijt krant ‘fraude’ bij HSBC-verhaal
De vooraanstaande politieke opiniemaker Peter Oborne is opgestapt bij de Britse krant ‘The Telegraph’, uit onvrede met de berichtgeving van de krant over het HSBC-fraudeschandaal.
In een open brief op de website Opendemocracy.net zegt politiek commentator Peter Oborne dat hij opstapt bij de Britse krant The Telegraph. Als verklaring voor zijn beslissing verwijst Oborne naar verschillende eerdere gevallen van censuur rond het nieuws over fraude bij de Britse HSBC-bank. Hij stelt ook vast dat andere Britse kranten wel veel ruimte gaven aan het ‘SwissLeaks’-verhaal, terwijl ‘met een microscoop gezocht moest worden’ naar informatie daarover in The Telegraph.
‘Het is een evidentie in de Britse kwaliteitsjournalistiek dat de advertentie-afdeling en de redactie rigoureus van elkaar gescheiden moeten zijn. Maar er zijn heel wat bewijzen dat een dergelijke scheiding bij The Telegraph niet meer bestaat’, luidt het.
Advocaten
Volgens Oborne werd in 2012 ook al eens een reeks artikelen over HSBC-rekeningen op het eiland Jersey in de kiem gesmoord. ‘Journalisten werd bevolen om alle e-mails, verslagen en documenten rond het onderzoek te vernietigen’, schrijft hij. Bij die opmerkelijke ingreep zouden advocaten van de ‘Barclay brothers’, de eigenaars van de krant, nauw betrokken zijn geweest.
Oborne noemt het ‘een kantelmoment’. Toen HSBC nadien het advertentiecontract met The Telegraph opzegde, werden kritische stukken volgens hem ontmoedigd, omdat het cruciaal was om die inkomsten terug te winnen. ‘HSBC is de adverteerder waarbij je het letterlijk niet kunt maken om hen voor het hoofd te stoten’, zo citeert Oborne een anonieme ex-topman van de krant.
Oborne zegt dat hooggeplaatste directeurs hem vertelden hoe Murdoch MacLennan, ceo van The Telegraph Media Group, vastberaden was om geen enkele kritische noot over HSBC in de krant te laten verschijnen. Hij zou zich daar persoonlijk mee hebben bemoeid. ‘Die bemoeienissen gebeurden op een industriële schaal. Alles wat over witwassen ging, was verboden’, zo citeert hij een voormalig journalist van de krant. ‘Ook al lag de bank onder vuur in de Verenigde Staten.’ Een jaar later werd het advertentiecontract met de bank hersteld.
Volgens Oborne is de affaire exemplarisch voor de hele krantenwereld. ‘De afgelopen jaren hebben we bedenkelijke directeurs zien verschijnen die bepalen welke waarheden wel en welke niet in de mainstream-media worden behandeld’, zegt hij.
Klikcultuur
Oborne klaagt ook de ‘muisklikcultuur’ bij de krant aan. ‘Verhalen worden niet langer beoordeeld op hun belang, accuraatheid of interesse bij wie de krant koopt. De online bezoekjes lijken belangrijker.’ Een verhaal over een vrouw met drie borsten zou op de site gezet zijn, ook al wisten mensen bij de krant dat het niet klopte.
De directie van de krant heeft de beschuldiging van Oborne al ontkend. ‘De scheiding tussen advertenties en onze bekroonde redactie is altijd fundamenteel geweest in ons bedrijf’, klinkt het. ‘Het is spijtig dat Peter Oborne, die bijna vijf jaar voor The Telegraph heeft gewerkt, een verbazingwekkende en ongegronde aanval lanceert, vol onnauwkeurigheden en insinuaties.’
DS, 19-02-2015
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|