Enkele post bekijken
  #1  
Oud 12th January 2015, 15:02
Sofie.DeWolf Sofie.DeWolf is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 1,020
Wat houdt de Belg langer aan het werk?

Wat houdt de Belg langer aan het werk?

Eén Belg op de twintig wil werken tot 67 jaar. Dat blijkt uit een studie van Trendhuis en het Europees Sociaal Fonds bij 4.000 Belgen . Kan dat beter?
Mannen willen langer werken dan vrouwen, hooggeschoolden langer dan kortgeschoolden. Maar hoe ouder we zijn, hoe kleiner de motivatie om er nog een extra jaartje bij te doen. Tenzij er tegenover langer werken extra loon of meer flexibiliteit staat. Dan is de Belg wel geïnteresseerd om langer aan de slag te blijven.
Het ‘nieuwe’ werken
Geld is voor de Belg de werkmotivatie bij uitstek. Negen op de tien ondervraagden werken vooral om brood op de plank te brengen. Geldkwesties stimuleren om langer te werken. Ook meer loon krijgen, scoort hoog.
Het ‘nieuwe’ werken, zonder vaste werkplek of werkuren, krijgt veel weerklank. Meer dan drie op de vier Belgen willen graag hun eigen werkuren kiezen. Zelf je werkuren kunnen bepalen, is een grote motivatie om langer aan de slag te blijven. Dichter bij huis werken of van thuis uit kunnen werken spreekt ook aan. “Hoewel flexibel werken tot meer productiviteit leidt, zorgt het anderzijds niet echt voor minder stress”, merkt Nathalie Bekx, ceo van Trendhuis, op.
Graag doen is goed doen
Bijna zeven op de tien Belgen zeggen dat ze vandaag een functie uitoefenen die aansluit bij hun talenten. Ruim drie op de vier geven aan dat hun werkgever hen werk laat doen dat ze goed kunnen. Talentmanagement is volgens experts een van de sleutelbegrippen voor werkbaarheid. Dat lijkt correct te zijn. Drie op de vijf zouden langer werken met een job op maat van hun talenten.
We lijken langere carrières tegemoet te gaan, maar niet iedereen heeft een carrièreplan klaar. Hoewel bij de 20- tot 35-jarigen meer dan zes op de tien werknemers nadenken over hun loopbaan, daalt dit met de leeftijd en doet minder dan de helft van de 50-plussers dat. “Bovendien verwacht meer dan de helft van de ondervraagden dat de werkgever samen met hen een carrièreplan uitstippelt”, voegt Nathalie Bekx toe. “Slechts één op de drie vindt trouwens dat de werkgever die rol voldoende waarmaakt.”

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150112_01469213
Datum: 12/01/2015 om 11u04


Mening

Mensen moeten naar te toekomst toe langer werken. Dit bericht verschijnt regelmatig in de media. Dit artikel is anders, het vertelt wat de motivatie van werknemers kan zijn om langer te werken. Persoonlijk vind ik dit daarom ook een interessant artikel. Als mensen langer moeten werken moeten ze er zelf ook op de ene of andere manier achterstaan. Als ze er zelf niet achterstaan zullen ze hun werk niet fatsoenlijk uitvoeren en dan is de werkgever nog verder van huis.

Na het lezen van het artikel werd het mij duidelijk dat er twee grote eisen zijn van werknemers als het gaat om langer te werken. Allereerst willen werknemers meer flexibiliteit. Ze willen zelf hun werktijd kunnen inplannen. Langs de andere kant willen de werknemers ook meer betaald worden. Als het loon dat ze krijgen hoger ligt dan hun pensioen zullen de meeste mensen wel geneigd zijn om langer te werken. Er is een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Er zijn meer mannen die langer willen werken dan vrouwen. Dit lijkt mij enigszins wel logisch omdat mannen in vele gevallen fysiek sterker zijn dan vrouwen. Mannen kunnen het werk meestal langer aan dan vrouwen. Nog een verschil ligt bij het opleidingsniveau. Hoe hoger geschoold iemand is, hoe meer diegene geneigd zal zijn om langer te werken. Dit lijkt mij ook logisch. Hooggeschoolde mensen moeten minder inspannende arbeid verrichten dan laaggeschoolde mensen. Het is makkelijk om enkele jaren extra achter een bureau te zitten dan om enkele jaren extra daken te leggen.
Met citaat antwoorden